Nyheter om ,

Wares Khan i frihet: "Nu ska jag börja jobba igen!"

Efter att ha varit inspärrad i nästan ett år släpptes Wares Khan från Migrationsverkets förvar i slutet av förra veckan. Nu är han hemma igen, glad över sin återvunna frihet men samtidigt orolig över vad som väntar härnäst. – Det första jag ska göra är att köpa en mikrofon till min mobiltelefon så att jag kan […]

Efter att ha varit inspärrad i nästan ett år släpptes Wares Khan från Migrationsverkets förvar i slutet av förra veckan. Nu är han hemma igen, glad över sin återvunna frihet men samtidigt orolig över vad som väntar härnäst.

– Det första jag ska göra är att köpa en mikrofon till min mobiltelefon så att jag kan börja jobba igen, berättar den afghanske journalisten över en kopp kaffe med Blankspot i hemstaden Malmö.

Det var sent i fredags kväll – klockan 22:25 för att vara exakt – som Wares Khan fick beskedet han längtat efter. En av de anställda på Förvaret i Kållered berättade att han skulle släppas.

– Hon sa ”Grattis Wares, du är fri”. Först trodde jag att hon skojade, men sedan förklarade hon att jag hade 10-15 minuter på mig att packa mina saker, berättar Wares Khan och drar handen genom den mörka bakåtkammade kalufsen.

Efter alla turer var det naturligtvis en stor lättnad för Wares Khan att bli försatt på fri fot, samtidigt visste han inte var han skulle bli av. Utan pengar och bostad på en främmande ort.

– Jag frågade personalen var jag skulle ta vägen, men de kunde inte hjälpa mig. Det var inte deras problem, sa de.

Wares Khan slog numret till en kompis i Göteborg, som lovade att komma och hämta honom. Han spenderade natten hos kamraten och i lördags morse satte sig Wares Khan på tåget mot Malmö.

Helgen har han tillbringat hos en gammal kompis i en lägenhet på Rosengård i Malmö.

Där kan han stanna i 4-5 dagar, sedan kommer kompisens familj hem från Stockholm och Wares Khan måste hitta någon annanstans att bo.

– Just nu vet jag inte var jag ska ta vägen, men jag har många vänner kvar i Malmö. Skulle det inte lösa sig får jag väl sova ute, det är ju inte så kallt längre, säger Wares Khan och ler snett.Journalisten Wares Khan släpptes ur Förvaret i fredags. Nu ska FN granska om Migrationsverket brutit mot de mänskliga rättigheterna i handläggningen av hans fall.

Det är tio år sedan Wares Khan kom till Sverige från krigets Afghanistan. Han flyttade till Malmö och fick så småningom arbete som försäljare av simkort på ett mobilföretag. Lönen var bra, 25 000 kronor i månaden, berättar Wares. Han stannade på jobbet i fyra år.

– När chefen fick veta att jag skulle utvisas sa han åt mig att jag inte kunde jobba kvar.

För tio månader sedan fördes Wares Khan till Migrationsverkets förvar i skånska Åstorp. Det blev tio månader där. Därefter har han tillbringat en månad på Förvaret i Kållered i tron att han snart skulle deporteras.

I fredags kväll, precis innan han passerade ut genom förvarets grindar, fick han veta att han direkt efter helgen måste anmäla sig hos Migrationsverket.

På måndagsmorgonen var han så tillbaka där allting började för tio år sedan.

Nu känns det mesta ovisst, konstaterar han.

– När jag kom till Migrationsverket idag var det ingen som visste något, de sa att det skulle ta cirka fyra veckor innan jag kunde få LMA-kort.

LMA står för ”lagen om asylsökande”. Kortet ges till alla som söker asyl och är ett bevis på att innehavaren har rätt att stanna i Sverige i väntan på beslut om uppehållstillstånd.

Inte undra på att Wares Khan känner sig en smula förvirrad. I nästan tio år har han bott och arbetat i Malmö. Självförsörjande med ett arbete där han stortrivdes och egen lägenhet.

Nu är han tillbaka på ruta ett igen, utan vare sig pengar eller bostad.

De som följt rapporteringen om Wares Khan på Blankspot vet att Migrationsverket vid två tillfällen försökt skicka tillbaka honom till Afghanistan med specialchartrade plan. Båda gångerna har myndigheten ändrat sig i sista sekund.Wares Khan är tillbaka i Malmö. Efter elva månader i Migrationsverkets förvar längtar han efter att få träffa och intervjua människor till sin Youtube-kanal, Malmö TV, igen.

Skälet till att det senaste försöket stoppades är att FNs människorättskommitté, efter påtryckningar från Wares Khans advokat, beslutat sig för att granska om Sverige brutit mot internationell rätt när Migrationsverkets beslutat att skicka tillbaka den mordhotade afghanske journalisten. Wares Khan har dömts till döden av talibanerna som han kritiserat hårt som journalist. En utvisning kan därför bland annat strida mot rätten till liv, menar hans juridiska ombud.

Är då Wares Khan besviken på de svenska myndigheterna?

– Jag är besviken på att de inte tror på min berättelse. Jag har gjort mängder av journalistiska intervjuer som publicerats på Youtube, de äldsta är nästan tio år gamla, och jag har över fyra miljoner visningar. Är inte det bevis nog? frågar han sig.

Hur har då tiden i förvaret påverkat honom?

– Jag mår okej. Problemet med förvaret är att det bara är tänkt att de som bor där ska stanna i 2-3 veckor. Många av de som kommer dit mår mycket dåligt. Det finns ingenting att göra, inga aktiviteter, och det blir ofta bråk. Det är inte meningen att man ska sitta elva månader där, konstaterar Wares Khan, som trots allt ger intrycket av att må ganska bra.

Under tiden i Förvaret har han fortsatt sitt journalistiska arbete. Intervjuerna, som bland annat gjorts via Skype, har för det mesta handlat om den politiska situationen och säkerhetsläget i Afghanistan.

Nu hoppas han kunna komma igång med journalistiken igen. På riktigt. Drömmen är en egen liten studio där han kan intervjua och samtala med folk om både deras och de egna personliga upplevelserna. För det krävs ett litet startkapital, pengar som han inte har idag, men som han är fast besluten om att arbeta ihop bara han får ett nytt arbetstillstånd.

– Jag har redan varit i kontakt med min gamla arbetsgivare som säger att jag är välkommen tillbaka. Lönen kommer jag att använda till att skaffa den utrustning som jag behöver, i första hand en mikrofon och en videokamera.På bron utanför köpcentrat i Rosengård träffar Wares Khan en kompis, Mohammed, som han inte träffat på nästan två år. Det är ett kärt återseende, och de lovar att höras av snart igen.

På sin Facebooksida skriver Wares Khan att han är “tacksam över alla svenska vänner och alla andra som på något sätt har hjälpt och stöttat mig under tiden jag har varit i Migrationsverkets förvar. All omtanke från er har hjälpt mig att orka!”

Vi lämnar sorlet på kaféet och går utomhus för att ta bilder till intervjun. Det är vår i luften. På cykelbron utanför det stora köpcentrat bromsar en ung man på en minicykel in tvärt. “Wares” utropar han förtjust, och kastar sig om halsen på den afghanske journalisten.

– Jag visste att de skulle släppa dig, faktum är att jag drömde att det skulle hända för inte så länge sedan.

**

Läs mer: En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.