Nyheter om

Volvo pressas om verksamheten i Burma efter nya rapporter

I ett öppet brev till Volvo från Svenska Burmakommitténs kräver organisationen att företaget lägger alla kort på bordet vad gäller försäljningen av grävskopor i gruvstaden Hpakant i norra Burma. Samma region som Blank Spot Projects andra reportage #blankspot2 “Guld, gruvor och grävskopor” utspelar sig. Sedan 2003 har Volvo en återförsäljare i just Hpakant, centrum för världens jadebrytning. Sektorn […]

I ett öppet brev till Volvo från Svenska Burmakommitténs kräver organisationen att företaget lägger alla kort på bordet vad gäller försäljningen av grävskopor i gruvstaden Hpakant i norra Burma. Samma region som Blank Spot Projects andra reportage #blankspot2 “Guld, gruvor och grävskopor” utspelar sig.

Sedan 2003 har Volvo en återförsäljare i just Hpakant, centrum för världens jadebrytning. Sektorn är högst kontroversiell, och kontrolleras av militära eliter, miliser, knarksyndikat och affärsmän med nära samröre med den tidigare militärjuntan.

Global Witness lanserade nyligen en omfattande rapport om platsen där de konstaterar att jadeindustrin i Burma kan utgöra den största stölden av naturresurser i modern tid.

Svenska Burmakommittén skriver:

“Vi vill med detta brev be er redogöra för hur Volvo säkerställer att affärsverksamheten i Kachin inte bidragit, och inte kommer att bidra, till korruption, människorättskränkningar och den pågående väpnade konflikten i norra Myanmar.”