En beväpnad grupp i västra etiopien anklagas av överlevande vittnen för att ha massakrerat bybor tillhörande Amhara-folket.
Av Martin Schibbye 2 november, 2020
Attacken ska ha inletts i söndags i byn Gawa Qanqa belägen i Gulisodistriktet i västra Wollega. Angriparna ska enligt den etiopiska människorättskommissionen (EHRC) ha varit ett 60-tal, både beväpnade och obeväpnade.
Enligt EHRC så ska de drabbade alla vara från folkgruppen Amhara, Etiopiens andra största. Vittnesuppgifter som kommit fram under måndagen talar också om att människor ska ha ”släpats från sina hus till en skola där de ska ha dödats”.
Enligt regionens administrativa chef Elias Umeta ska även 21 hus ha bränts ner. Han bekräftar också att 32 personer ska ha begravts och att 700 till 750 personer har flytt.
Enligt vad Elias Umeta sagt till nyhetsbyrån Reuters så ska en utbrytargrupp ur OLF, stå bakom attacken. Gruppen bröt sig ut när OLF skrev under en fredsavtal med premiärminister Abiy Ahmeds regering och valde att lägga ner vapnen och istället ställa upp i det kommande valet som ett politiskt parti.
I ett uttalande från Amnesty under måndagen så bekräftar de att dödssiffran nu stigit till 54 personer och att förövarna misstänks vara från Oromo Liberation Army (OLA) som alltså inte accepterade fredsavtalet med Abiy Ahmed 2018.
En av överlevarna som pratat med nyhetsbyrån AP på telefon sa att våldet bröt ut efter att soldater som varit stationerade i staden sedan december 2018 för att bekämpa gerillan, plötsligt bröt upp och oförklarligt lämnade sina posteringar, varefter de civila blev angripna av gruppen.
Enligt vittnet ska flera av de döda ha skjutits ihjäl. Andra vittnesuppgifter talar om att 200 bybor ska ha samlats till ett möte av gruppen som sedan började skjuta.
– Denna meningslösa attack är den senaste av en rad attacker i landet i vilka etniska minoriteter medvetet har angripits. Det faktum att det sker kort efter att regeringstrupperna lämnat byn väcker frågor som måste besvaras, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regiondirektör för östra och södra Afrika i ett uttalande.
Ett av de starka oppositionspartierna i regionen The National Movement of Amhara (NAMA), har också i ett uttalande fördömt regeringens oförmåga att skydda civila.
I ett längre uttalande på premiärministerns Facebook-sida skriver Abiy Ahmed att han är ”väldigt ledsen att etiopier attackeras baserat på deras identitet”. Han skriver också att angriparnas mål är att om de inte får styra landet så ska de förstöra det – men att så inte ska få ske. Premiärministern skriver att attacken kommer att slås tillbaka och att regeringen ska arbeta hårt både för att skydda folket men också för att lösa det grundläggande problemet och ”torka ut källan”.
Attacken ökar enligt bedömare pressen ytterligare på Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som fick Nobels fredspris 2019, för att just skapa säkerhet i landet.
Latitia Bader som är Afrikachef för människorättsorganisationen Human Right Watch skriver på twitter att attacken är ett tecken på regeringens oförmåga att skydda de etniska minoriteterna och HRW kräver en oberoende undersökning av vem som ligger bakom och hur det kunde hända.
Gerillagruppen OLA, Oromo Liberation Army har inte kommenterat anklagelsen om att de skulle ligga bakom attacken. Liknande beskyllningar har de tidigare förnekat.
OLF har i ett uttalande kraftigt fördömt attacken och sänt kondoleanser till de drabbade familjerna.
Texten uppdateras.
Läs mer om bakgrunden till den politiska krisen:
Är mer nationalism lösningen på Etiopiens kris?
Är Etiopien på väg mot folkmord?
Nu höjs röster för att det internationella samfundet måste ingripa. Läs Blankspots intervju med Eskinder Nega, innan han greps.
Etiopiens bortglömda krig blossar upp igen.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.