Blankspot om

Vi antog utmaningen. Häng med du också.

KRÖNIKA AV BRIT STAKSTON: “Efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfångar i ett fångläger och inte kunna säga vad vi tycker tänker eller känner så är den starkaste känslan här idag och sen vi släpptes inte den rent fysiska friheten från kedjor utan att ha fått yttrandefriheten tillbaka. Det är en mänsklig rättighet som […]

KRÖNIKA AV BRIT STAKSTON:

“Efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfångar i ett fångläger och inte kunna säga vad vi tycker tänker eller känner så är den starkaste känslan här idag och sen vi släpptes inte den rent fysiska friheten från kedjor utan att ha fått yttrandefriheten tillbaka. Det är en mänsklig rättighet som vi tar alldeles för given. Etiopien lyckades med att fängsla oss två journalister men dom lyckades aldrig att tysta journalistiken”.

Orden är Martin Schibbyes och var den första officiella kommentar som han gav efter 438 dagar i etiopiskt fängelse. Detta är ett av två korta klipp som vi använder som start för en föreläsning på temat utmaningar som vi genomfört under årets upplaga av MyNewsDay. Den där dagen är ju också den första dag som Martin och jag jobbade tills solen gick ner. Lite visste vi då att den presskonferens jag arrangerade vid deras hemkomst, på uppdrag av deras anhöriga, var början på en vänskap och många fler arbetsdagar. Via PR för boken 438 dagar till att vi idag driver ett företag tillsammans.

Vi skulle kunna prata om bara de utmaningar vi stött på men är förstås extra glada  över möjligheten att nå ut med vår berättelse om avgivna löften, lusten att finna likasinnade och kvalitetsjournalistik.

Vi hoppas också med Blankspot kunna inspirera till att se hur snabbt det går att göra något åt det man drömmer om: Vi gick från idé till verklighet på fem veckor.

Challenge accepted

Under föreläsningen berättade vi om hur vi accepterade utmaningen från de söta katterna som gav miljontals klick till alla medieproducenter. De där virala hitsen som är en komponent i det nya medielandskapet, men som fick många att glömma sitt kärnuppdrag.  Med glädje bestämde vi oss för att sluta klaga över tappat självförtroende och läsarförakt bland journalister.

Istället vände vi oss direkt till den uppkopplade världsmedborgaren och berättade om vår idé.

Efter tre veckors kampanjande visade det sig att fler delade vår vision. I dag är Blankspot en reportagesajt som täcker Sveriges och värdens vita fläckar. Originaljournalistik som görs i nära samspel med publiken. Martin berättar under föreläsningen en hel del om hur han ser på den förändrade journalistrollen. Att publiken ofta är experterna och därför tidigt bjuds in i processen runt ett reportage. En roll som innebär att man är lika mycket samtalsledare som innehållsproducent.

Gå med i Facebookgruppen “Blankspot”

Min del i föreläsningen handlar om hur vi vid sidan av att leverera djuplodande kvalitetsjournalistik vill bygga en rörelse för journalistik. Vi visar därför vad journalistik kostar och vad hantverket består av. Vi vill att våra medlemmar/prenumeranter ska försvara lokalmedier som läggs ner. Vi hoppas de nästa gång när någon under en middag lite nonchalant häver ur sig att alla medier är köpta reagerar och försvarar oberoende journalistik som fundament i demokratier. Vi vill fungera som ett vaccin mot ifrågasättandet av en fri press.

Vi startar därför också nu en ny grupp på Facebook för dig som är prenumerant. Vi har sedan tidigare grupper för varje pågående reportage, men startar nu en grupp för alla våra medlemmar.

Ansök om gå med i gruppen Blankspot här.

Prenumerera här om du inte gör det redan.

Kom och lyssna

Vi avslutade föreläsningen med att berätta om våra utmaningar som företagare. De har varit många och viktiga att dela med sig och lära av.

Vill du veta mer om det här eller boka in oss för liknande föreläsningar så hör av dig till brit[@]blankspotproject.se

Eller varför inte komma och se oss i Umeå den 26 oktober nästa vecka. Jag fick nyligen ett mail där någon som just hört oss skrev:

“Jag vill tacka för din och Martins engagerande och engagerade föreläsning idag, under Mynewsday! Prestigelöst, mänskligt, närvarande och på alla sätt mycket se- och hörvärt.”

Ord att bära med sig av och ta fram en regnig dag. Tack alla som kom och har gett oss fantastisk feedback i olika kanaler! Vi är så stolta och glada om vår berättelse kan inspirera vidare.

Kanske också till att bli en del av det Blankspot gör.

 

Tweets från föreläsningen: