Blankspot om

Veckans utblickar: Rapporter från Göteborg, Asmara, Kabul och det Sydkinesiska havet

Veckans publiceringar summerade.

I torsdags var det 20 år sedan Dawit Isaak fängslades. En stor del av vår rapportering har i veckan därför ägnats åt detta.

Veckans hittills mest lästa reportage är skrivet av Donald Boström i vilket han för första gången berättar om hur olika regeringar med olika metoder försökt få honom fri. Vad har dolt sig under begreppet “Tyst diplomati” det reder han ut i en personlig text om hur han la journalistiken på hyllan och agerade rådgivare åt UD.

I texten “Så nära var Dawit Isaak att släppas 2016” skriver han om dagen då alla trodde att Dawit Isaak skulle bli fri.

Förra helgen uppmärksammade också den amerikanska ambassaden i Eritreas huvudstad Asmara att det var 20 år sedan som Dawit Isaak greps tillsammans med flera andra och uppmanade landets ledning att benåda de fängslade den 27 september i samband med högtiden Meskel. Läs mer om det här.

Tillsammans med tidningen Expressen har vi i veckan också lanserat podden “Jakten på Dawit” och i premiäravsnittet samtalar Martin Schibbye med journalisten Stig Fredriksson om det alla undrar: Hur kan vi vara så säkra på att Dawit Isaak är vid liv?

Lyssna här på avsnitt 1. Livstecknen.

I podden kommer du framöver att få höra om Dawit Isaaks sista tid i frihet, och om honom som människa. Martin Schibbye kommer också att söka efter svaret på varför den eritreanska regeringen håller Dawit Isaak fången och berätta om Eritrea som land och dess unika historia.

I DN kultur skriver också Martin Schibbye och Donald Boström en replik till ett upprop signerat av ett antal publicister där de menar att målet för UD inte längre bör vara enbart Dawit Isaaks frihet utan även regimförändring i Eritrea. Läs gärna Martins och Donalds replik “Oroväckande att svenska mediechefer vill att regimen i Eritrea ska störtas”.

Andra händelser i omvärlden vi fångat upp är bland annat att en ny försvarsallians mellan USA, Storbritannien och Australien offentliggjorts förra veckan. Mycket har handlat om Frankrikes reaktion men vi valde att titta på hur länderna i regionen reagerat.

Läs här om reaktionerna från omgivande länder i regionen.

Journalisten Göran Engström har varit tillbaka i Afghanistan och träffat några av de utvisade som han intervjuat vid tidigare reportageresor. Läs mer om mötet med Basir Sharifi i Kabul, som nu gömmer sig för talibanerna.

Det var svårt redan innan. Men efter talibanernas maktövertagande har tillvaron blivit ännu svårare för de utvisade i Afghanistan, berättar Basir. Många söker nu desperat efter ett sätt att lämna landet – men de stängda gränserna gör det omöjligt. Läs reportaget här.

Veckans text från NN, en 26-årig journalist som rapporterar anonymt från Afghanistan för Blankspot handlar om en kvinnlig lärare som inte längre får undervisa. Det är den fjärde intervjun om hur det är i staden efter att talibanerna kom till makten igen. För Blankspot berättar läraren om frustrationen och hur hon tvingats sälja sitt kylskåp för att få pengar till mat. Läs mer här.

Mohammad fortsätter att rapportera från oss i sin dagbok på flykt. Nu om hur svårt livet är i Turkiet och sin längtan efter ett sammanhang och ett land han känner sig hemma i. Läs mer här.

Hur allvarligt hälsoläget är i Afghanistan varnar WHO för efter ett besök i Kabul. Läs mer om hur Afghanistans hälsovårdssystem kan kollapsa.

Avslutningsvis vill vi puffa för vår redaktionspodd. Den här veckan inspelad på mässgolvet under Bokmässan. Här hittar du veckans avsnitt.

Vi önskar en fortsatt härlig höstvecka.

Och glöm inte tipsa andra om oss!

Vi är som du märkt annonsfria och håller sajten öppen för alla att läsa men hoppas att den som har råd väljer att prenumerera så vi kan göra fler reportage från världens och Sveriges vita fläckar.

Välkomna till Blankspot ni som får detta nyhetsbrev för första gången.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.