Blankspot om

Veckans utblickar: rapport inifrån Kabul till valen i Bahamas, Marocko, Norge och Ryssland

Veckans publiceringar – ta del av en ny röst inifrån Kabul och lyssna på vår nya podd. Här sammanställer vi det redaktionen jobbat med under veckan som gått.

I veckan kommer den första krönikan av NN som kommer att rapportera anonymt för Blankspot från Kabul. Hon är en 26-årig journalist som kommer att skriva regelbundet för oss och hennes första text handlar om dagen då talibanerna tog över.

Nu när veckorna har gått och talibanerna inom kort säger sig presentera en regering och flyglinjerna åtminstone inrikes har öppnat väcks frågan om utvisningar till Afghanistan.

En fråga som bland annat Österrike drivit lika aktivt under tiden som talibanerna tog över. En av talespersonerna för Afghanistans nya talibanregim sa till den österrikiska tidningen Kronen Zeitung i veckan att man skulle acceptera alla afghanska migranter vars asylansökningar avslagits i Europa – men sedan ställa dem inför rätta när de återvänder. Läs mer här.

Utvisade Mohammed som nu befinner sig i Turkiet skriver i veckans dagbok att “Många frågar sig om talibanerna kommer att respektera demokratin. Men då har man inte förstått att de inte vill leva i vår tid”.

Rasmus Canbäck skriver i veckan om att 10 månader efter krigsslutet mellan Azerbajdzjan och Armenien är den infekterade frågan om de armeniska krigsfångarna fortfarande inte löst.

I veckan tog händelserna en ny vändning när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade Azerbajdzjan att återlämna alla krigsfångar. Läs artikeln här.

Linnéa Bergqvist fortsätter sin uppskattade bevakning av kommande val. Denna vecka täcker snabbguiden in valen i Bahamas, Norge, Marocko och Ryssland.

Vi lanserar också en ny podd tillhörande vår kulturbevakning. I poddbeskrivningen kan man läsa “I samtal om samhället, konstnärliga idéer, poesin och nätet möts Brit Stakston och poeten Daniel Boyaciouglu.” Läs mer om podden och första avsnittet här.

Veckans podd från redaktionen hittar ni här.

I veckan har vi också välkomnat höstens första praktikant Emma Engqvist. Hon studerar journalistik vid Stockholms Universitet och det är alltid lika roligt med att få nya medarbetare nyfikna på vår journalistik. Här presenterar hon sig själv och ni kommer att få läsa mer av henne under hösten.

Vi önskar en fortsatt härlig söndagkväll och glöm inte att dela vidare det som intresserade dig extra mycket den här veckan. Det är den bästa marknadsföringen för Blankspot och så viktig för oss.

Vi är annonsfria och håller sajten öppen för alla att läsa. Vi har inga betalväggar men hoppas att du om du har råd vill prenumerera för att därmed bidra till produktionen av vår journalistik eller berätta för fler att vi finns!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.