Blankspot om

Veckans utblickar från val i Tonga till deportationer från Iran till Afghanistan

Det här är vad redaktionen valt att lägga blickarna på denna vecka.

Tiden rinner ut för Qatar ska kunna infria sitt löfte om att avskaffa kafala-systemet för att skydda sina migrantarbetare inför VM 2022. Det skriver Amnesty i sin senaste analys om utvecklingen i landet. Läs artikeln om Amnestys varning.

I en ny snabbguide över tre val som genomförs i närtid kan man läsa mer om valet i Tonga som skedde i veckan och de kommande valen i Honduras och Chile. Läs valguiden här.

Iran har inlett deportationer av 100 000 afghaner som flytt talibanerna och hungern i landet. Nu bussas de tillbaka till Kabul. Läs artikeln här.

Vår dagboksskrivare Mohammad som utvisats från Sverige till Afghanistan och nu är på flykt i Turket berättar hur allt blir dyrare i Istanbul när liran tappar i värde mot dollarn. Läs veckans dagboksinlägg här.

Vi fortsätter också rapporteringen om utvecklingen i Armenien och Azerbajdzjan. Efter ett par veckor med spänt läge mellan de båda länderna briserade i veckan blodiga strider. Båda sidor anklagar varandra för att ha startat striderna, men det är Azerbajdzjan som kritiseras av omvärlden för att ha anfallit Armenien först. Läs artikeln här.

Det har redan gått mer än ett år sedan 44-dagarskriget startades med en invasion av Azerbajdzjan mot republikerna Artsach (armeniska namnet för Nagorno-Karabach) och Armenien. Vi väljer därför att återpublicera Irina Safaryans texter från kärlekspar i Nagorno-Karabach. Irina är en av de 120 000 armenier som bor i den krigshärjade regionen. Läs texten Kärlek och krig i Artsach här.

Under årets bokmässa deltog Brit Stakston i ett samtal på temat Hur många åsikter tål demokratin? Övriga medverkande var Sofia Wadensjö Karén, vd för UR samt Caspar Opitz, medieombudsmannen och modererade gjorde Katarina Graffman. Arrangörer var Statens medieråd och UR.

I veckans avsnitt av redaktionspodden berättar Brit Stakston och Martin Schibbye om veckans publiceringar. 

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.