Analys om

Veckans utblickar: Från talibanernas mediestrategi till nya livstecken om Dawit Isaak

Vi sammanställer veckans rapportering från Blankspot.

Världens ögon har varit riktade mot Afghanistan och en stor oro finns för utvecklingen i landet. Det verkliga ansiktet av vilka talibanerna 2.0 är vet vi inte ännu.

Den PR-bild de gett vid sina första uttalanden om vilka de är idag och hur de avser att regera verkar redan nu vara motbevisade enligt rapporter från civilbefolkningen och journalister.

Vi har i veckan skrivit om pressfrihet och talibanerna. Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid har meddelat den internationella pressfrihetsorganisationen Reportrar utan Gränser att ”inga hot eller vedergällningar kommer att utföras mot journalister”.

Läs mer här: ”Vi kommer att respektera pressfriheten, men…”

Internet och tillgången till sociala medier kommer bli betydelsefulla i det svåra läge som Afghanistan nu befinner sig i. Ska talibanerna få tillgång till sociala medier för sin egen propaganda och hur kan användare skyddas från förföljelse och kartläggning är två av många brännande frågorna för sociala mediebolagen när talibanerna 2.0 nu är en verklighet i Afghanistan.

Läs mer om sociala mediebolagens olika strategier och betydelsen av internet för civilbefolkningen i landets allvarliga läge. ”Talibanerna växer på twitter medan Donald Trump fortfarande är avstängd.”

Många behöver nu i Afghanistan se över sina tidigare inlägg i sociala medier.

Det afghanska damlandslaget i fotboll fruktar för sina liv och deras tidigare landslagsledare uppmanar dem att radera sina bilder.

Läs mer: Det afghanska damlandslaget fruktar sina liv.

Vi har också publicerat ett debattinlägg från Nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan som i ett öppet brev till den svenska regeringen skriver att de måste agera inför den humanitära katastrofen som nu kulminerar i Afghanistan.: ”Ge uppehållstillstånd till de unga afghanerna”

Utvisade Mohammad fortsätter att berätta om sin flykt från Afghanistan och skriver denna vecka om att han snart riskerar att hamna i förvar igen, denna gång i Turkiet.

FN-experter krävde i veckan att journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001 ska släppas fri. Experterna menade också att ”säkra källor” bekräftat att Dawit är vid liv i september 2020.

Läs mer om “FN: Nya livstecken kring Dawit Isaak.”

Vi startar också upp hösten med ett poddavsnitt där jag och Martin Schibbye talar om veckans händelser men också berör frågor som varit stora under sommaren vilket inkluderar desinformation om vacciner och näthat under fotbolls-EM. Det leder också över till en påminnelse om vår pågående bevakning om migrantarbetares villkor.

Om ni missat reportaget om det långa arbetet som svenska byggnadsfacket drivit i Qatar så finns det här. Lyssna på podden “Från Kabul till Qatar” för en första glimt av den rapportering som följer under hösten.

Tipsar till slut om två utställningar.

För det första vår egen utställning om pandemin vs demokratin som i veckan också kommer innehålla en lärarhandledning och guide till studiematerialet. Hör av dig om du vill arbeta med utställningen och kombinera med en föreläsning med oss. Här finns en länk till affischmaterialet som ni kan få tryckfärdiga filer till för uppsättning i skolor, kulturhus eller andra sammanhang.

För det andra vill vi tipsa om Bonniers Konsthall som den 1 september öppnar Abu Hamdans soloutställning ”Dirty Evidence”. I utställningen ges besökaren möjlighet att lyssna på vittnesskildringar som annars inte skulle bli hörda. Följ med när Martin Schibbye gör en personlig visning av utställningen där han vandrar mellan verken och reflekterar över konstens och journalistikens beröringspunkter. Biljetter bokas här.

Vi önskar en härlig söndag och glöm inte att dela vidare det som intresserade dig extra mycket. Det hjälper fler att hitta till Blankspot. Vi är annonsfria och håller sajten öppen för alla att läsa. Vi har inga betalväggar men vi hoppas att de som har råd vill prenumerera för att därmed bidra till produktionen av vår journalistik.

Bli prenumerant nu!

Läs köpvillkoren innan du beställer.

Här kan du stödja oss med en prenumeration som kostar 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan de som är betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa!

Om du i realtid vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte vill vänta på nästa nyhetsbrev så prenumerera gärna på nyhetsnotiser. På sajten kan du tacka ja till det via de flesta webbläsare och då får du en notis när vi publicerat något nytt.

Vi hörs om en vecka igen och tipsa oss gärna om saker du hoppas vi kan bevaka under hösten!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.