Blankspot om

Veckans utblickar från Staloluokta till Kabul 

En summering av vad vi på redaktionen haft ögonen på i veckan.

”Hela Sverige ska digitaliseras” lyder den svenska bredbandsstrategin. Den ska omfatta hela befolkningen, men för renskötarna är det bara tomma ord som istället får bekosta digitaliseringen själva. Rasmus Canbäck har träffat människorna som lämnas utanför politikernas löften.

–  Vissa människor, som vandrare, söker sig till platser utanför kommunikationerna. Det gör inte vi. Renskötsel är lika mycket vårt arbete som något annat, säger Katarina Parfa Koskinen vid samevistet Staloluokta i reportaget.

Läs hans reportage i serien “Verkliga Sverige”

Från Afghanistan berättar vi om den fortsatta utvecklingen i Kabul genom en intervju med en före detta journalist som inte bara oroar sig för familjens försörjning utan också för hur hon ska kunna fortsätta med sina cancerbehandlingar.

– Om sex månader har jag en läkartid i Pakistan på ett sjukhus för att kontrollera min cancer. Men jag har inte kunnat förnya mitt pass. Passexpeditionen är stängd. Som om inte det vore nog är också gränsen vid Torkham stängd för afghaner. Det kommer att få konsekvenser att inte kunna resa. Inte bara för mig. Ingen vet när livet kan återgå till någon form av normalitet. Tänk om cancern kommer tillbaka och om jag inte överlever. Vad händer då med min mamma och mina systrar? 

Läs vittnesmålet här.

Utvisade Mohammed rapporterar fortsatt i sin prisbelönade dagbok från flykten att det är goda tider för människosmugglarna. Han skriver: “Att befinna sig olagligt i ett land är svårt att beskriva. Det är som att vara jagad för ett brott man inte begått. Polisen letar efter dig natt och dag”.

Vi följer också upp kampanjen #DoNotTouchMyClothes som blev en motreaktion på de bilder som spreds från Kabul på kvinnor i heltäckande svarta kläder. Istället delade kvinnor sina färgglada traditionella afghanska kläder med budskapet ”det här är vår riktiga kultur”. Blankspot har intervjuat Mina Muzafari som är en av dessa kvinnor i artikeln “Talibanerna kan inte ta ifrån oss vår kultur.”

Dessutom berättar vi veckan också om de tre närmaste valen i världen i vår snabbguide, bland annat från Qatar där man höll val i helgen.

Lyssna gärna på veckans avsnitt av redaktionspodden “Här är Blankspot” med Martin Schibbye som publiceras varje söndagkväll.

Men det avslutar vi veckan med en vädjan om att du ska tipsa andra om oss!

Vi håller sajten öppen så att alla kan läsa den men hoppas att den som har råd väljer att prenumerera så vi kan göra fler reportage från världens och Sveriges vita fläckar.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.