Blankspot om

Veckans utblickar från sociala medier bland gängkriminella till en viktig säkerhetsapp i Kabul

Veckans publiceringar och ett fullmatat avsnitt av redaktionspodden.

När nu en hel föräldrageneration plötsligt fått upp ögonen för vad unga lyssnar på och den miljö de följer digitalt efter mordet på artisten Einár på öppen gata är frågan hur det de finner på nätet kommer att tolkas och vilka slutsatser som kommer dras av det de och skolan upptäcker.

Vilken är relationen mellan gängvåldet och de sociala medierna? Förstärker de våldet eller erbjuder plattformarna en väg bort från verkliga konfrontationer. Amerikanska forskare har länge pekat på samband mellan sociala medier och ett eskalerande våld – men de varnar också för okunniga tolkningar av det man hittar online.

Läs en längre text om sociala mediers roll för gängkriminella: sociala medier och gängkriminalitet.

Krisappen Ehtesab har blivit ett viktigt verktyg för att nå ut med realtidsinformation sedan talibanerna tog över Kabul.

Den har funnits sedan 2020 och skickar dagligen ut uppdateringar om pågående säkerhetsincidenter i Kabul till användarna. Sedan augusti har appens popularitet ökat kraftigt och innan företaget tvingades lämna sitt kontor laddades appen ner av runt 500 android användare i veckan.

Det viktigaste i dagsläget är att fortsätta hålla Kabuls befolkning uppdaterade, och även om inga händelser som är direkt kopplade till talibanerna publiceras försöker teamet bakom appen att att hitta kryphål för att nå ut med information till användarna. Appen fungerar genom att medborgare i staden rapporterar problem de stöter på under dagen, allt från en blockerad gata till ett angrepp.

Informationen som lämnas in via appen verifieras sedan av två till tre trovärdiga källor, såsom ideella organisationer och journalister, och därefter skickas push-notiser ut till appens användare. Läs mer om appen här.

I vår serie med vittnesmål från Kabul intervjuar vår reporter i Kabul denna vecka en advokat om situationen. ”Alla jag skickat i fängelse släppte talibanerna ut och de vill nu döda mig. ”

I veckans dagbok skriver utvisade Mohammad som är på flykt om att han “inte kunnat sluta tänka på mannen vars pengar bidrog till en sådan olycka när han blev av med sin affär och allt”. Läs hela hans inlägg här.

Vi avslutar veckan med ett nytt avsnitt av Redaktionspodden där vi går igenom den senaste tidens publiceringar och veckan som kommer.

**

Glöm inte tipsa andra om Blankspot!

Om du läser utan att själv betala så tänk på att vi håller sajten öppen så att alla kan läsa den – men hoppas att den som har råd väljer att prenumerera så vi kan göra fler reportage från världens och Sveriges vita fläckar.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.