Analys om

Veckans utblickar – från ryskt maktspel till ny taktik hos demonstranter i Myanmar

Vi hälsar alla nya läsare välkomna till Blankspots nyhetsbrev. Välj gärna en favoritartikel ur veckans publiceringar och dela så att fler läsare upptäcker Blankspot.

Idag är det på dagen ett år sedan vår första artikel om pandemin publicerades. Det var en reflektion om hur beredda vi egentligen var på en helt förändrad vardag. och hur tydligt ett nytt blodomlopp i samhället framträdde.

Sedan dess har vi särskilt fokuserat på att rapportera om pandemins påverkan på demokratin. Ett material som också kommer leta sig ut på en turné och förpackas i läromaterial och magasin.

När nu vaccinationsprogrammen rullas ut och många har haft Covid-19 växer också frustrationen över att återgången till det nya normala inte går snabbare. En mängd olika rörelser har under året också funnit gemensam draghjälp för sina frågor på nätet genom att kritisera olika coronstrategier. Det handlar om ytterkantsrörelser på högersidan, klimatskeptiker och antivaxxers.

De senaste månaderna växer antalet anti-coronastrategidemonstrationer, senast i veckan demonstrerades det i Sverige och i vissa länder blir dessa rörelser också våldsamma. I Österrike där min första text om corona utspelade sig, demonstrerade 20 000 personer i helgen. Här förekom det starkt antisemitiska budskap och medverkande var ledande profiler från extremhögern. Dessutom talade Herbert Kickl från högerpopulistiska och nationalkonservativa Frihetspartiet, FPÖ under demonstrationen vilket orsakat stor debatt i Österrike. Det finns en stor risk att den här typen av demonstrationer kommer att fortsätta att eskalera och sprida desinformation samtidigt som land efter land försöker planera för hur återgången till en ny vardag ska genomföras i takt med att allt fler vaccineras.

Pandemin har lett till att nästan 80 val ställts in därför är det glädjande att följa vår serie om val som genomförs den kommande tiden.

I veckan kan man läsa en snabbguide till fyra kommande val. På den internationella kvinnodagen skrev vi om 12 händelser som bidrog till en mer jämställd värld under 2020. En hyllning till kvinnor är också tematiken i veckans dagbok från utvisade Muhammad i Kabul. Han skriver om hur kvinnor bär upp Afghanistan.

Rasmus Canbäck som bevakar Ryssland skriver om hur det i den ryska autonoma delrepubliken Ingusjien utspelar sig ett maktspel mellan Moskva och lokalbefolkningen. Frågan om rätten till land, egen kultur och lokalt självbestämmande har ställts på sin spets i ett ifrågasatt avtal om landbyten mellan Ingusjien och grannrepubliken Tjetjenien.

Protesterna i Myanmar har pågått i snart 40 dagar. Shunlei Yi är en av de ursprungliga organisatörerna av demonstrationerna som ger sin bild av den senaste månadens händelser och en ny taktik i ett reportage av Daniel Ekström.

Bevakningen av Etiopiens demokratiutveckling har vi följt extra noga under året. I veckan har två av Etiopiens största oppositionspartier meddelat att de inte kommer att ställa upp i de nationella valen i juni eftersom de upplever att landets utlovade demokratiska reformer inte blivit verklighet.

Ewa Thorslund skriver om hur det i skuggan av kriget lever en dröm om Addis Abeba som ett nytt Silicon Valley.

Förra veckans reportage från Ronneby i Blekinge följs upp av ett läsarbidrag i ett kanske mer oväntat format för Blankspot. Vi bjuder på ett stycke helgläsning i form av en novell skriven av Oskar Friberg som tillhör en av de sista yrkesfiskande släkterna som finns kvar längs Blekinges kust. Novellen “Värmeböljan” publiceras som en del av vår reportageserie “Verkliga Sverige”.

JA, klart jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.