Analys om

Veckans utblickar: från Rwandas digitala mål till Kazakstan där mänskliga rättigheter ses som hot

Vi summerar veckans analyser och nyheter och analyser. Dessutom berättar vi om orsakerna till avpubliceringar av artiklar.

Blankspot har i flera tidigare artiklar berättat om flickorna från Iran som flydde till Afghanistan för att undkomma tvångsäktenskap. När Blankspot besökte Kabul i förra veckan var det svårt att få fram någon information om hur flickorna har det och var de befinner sig. Mycket tyder på att historien är påhittad och vi har därför valt att avpublicera dessa artiklar. Läs Göran Engströms artikel från Kabul samt Martin Schibbyes artikel om avpubliceringarna.

Det Göran Engström rapporterar om på plats visar återigen hur svårt det är att på distans – speciellt i ett land som Afghanistan – verifiera huruvida en uppgift eller en berättelse är sann eller inte. Man behöver journalister som regelbundet är på plats, knackar dörr och det är viktigt att det arbetet nu kunnat göras.  Det är bra att nu ha kunnat reda ut historien på plats men det är ett faktum att artiklarna inte skulle ha publicerats.

Igår fick Darnella Frazier som är den 17-åring som filmade den mest kända videon från mordet på George Floyd ett hedersomnämnande av Pulitzerjuryn. Läs mer om henne och hur svårt det gångna året varit för henne.

Rasmus Canbäck har träffat HBTQ-aktivisterna Zjanar Sekarbajeva och Gulzada Serzjan som greps i Kazakstan den 29 maj. Polisens förklaring att de försökt skydda dem mot den mobb som protesterade mot deras verksamhet ses som ett svepskäl. Deras gripande har återigen gjort frågan brännande aktuell om HBTQ-personers rättigheter i landet. Läs hela intervjun här.

Vi har också passat på att träffa Rasmus Canbäck när han nu kommit hem från en längre reportageresa. Lyssna gärna på samtalet mellan honom och Martin Schibbye i veckans specialpodd. Kriget i Nagorno-Karabach är en av vår tids mest ignorerade konflikter och Rasmus berättar mer om reportageresan och om situationen i regionen.

Vi vill också passa på att tipsa att köpa senaste Offside för att läsa Rasmus reportage om kriget i Nagorno-Karabach och ställer sig frågan: Är Azerbajdzjan en lämplig EM-värd? I en twittertråd anger han 10 skäl till att Azerbadjan ska fråntas värdskapet som ett smakprov på det långa reportaget i Offside.

År 2030 siktar Rwanda på att vara en ”smart nation”. Men vilken roll spelar historien i landet för dessa framtidsplaner? Ewa Thorslund skriver om sina dubbla intryck efter en resa till Rwandas huvudstad Kigali.

I veckans dagbok från Afghanistan skriver utvisade Mohammad att när nu allt ligger på förhandlingsbordet i Doha vore det läge för regeringen att i förhandlingarna med talibanerna föra fram idén att skydda hazarerna som etnisk grupp.

Trevlig helgläsning och poddlyssning, dela gärna vidare det som intresserar dig extra mycket.

Det är det bästa sättet för att ännu fler ska hitta till Blankspot. Vi är annonsfria och sajten är öppen för alla att läsa. Inga betalväggar men vi tror att de som har råd vill prenumerera.

Här kan du stödja oss med en prenumeration välj mellan 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan er betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa. Ju fler vi är desto fler journalister och därmed fler reportage.

Om du i realtid vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte vill vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera gärna på nyhetsnotiser. På sajten kan du tacka ja till det via de flesta webbläsare. Du får då en notis när vi publicerat något nytt.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.