Blankspot om

Veckans utblickar från PK-debatt till vaccinpassens framtid

Här är veckans alla publiceringar hos Blankspot.

Brit Stakston analyserar hur trivialiseringen och överanvändandet av begreppet “hoten mot demokratin” förstör engagemanget för demokratin. Läs krönikan “Jippie, låt oss avskaffa demokratin.

En fängslad före detta FIFA-tjänsteman hungerstrejkar sedan fyra veckor i Qatar. Han blev fängslad av qatariska myndigheter i mitten av november och nu kräver hans familj och Human Rights Watch att FIFA ska revidera domen för att säkerställa att hans ärende behandlas rättvist. Läs hela artikeln här.

Från Nagorno-Karabach skriver Irina Safaryan dagbok om hur de önskar sig fred till jul. Läs krönikan här.

Polisvåldet ökar mot demonstranter i Azerbajdzjan. Vid en demonstration den 1 december anhölls ett stort antal aktivister och oppositionella. Många utsattes för brutalt polisvåld. Vi berättar om Huseyn Ismayilbeyli vars son blev arresterad i Baku anklagad för att ha deltagit i protester vilket strider mot landets coronarestriktioner. Anklagelser som enligt pappa är befängda då Rustam inte ens befann sig på platsen. Läs artikeln här.

Från Afghanistan berättar Blankspots reporter i Kabul om situationen på stadens BB och de svältande barnen.

I veckans dagboksinlägg skriver Mohammad som är utvisad till Afghanistan från Sverige och nu på flykt i Turkiet om Naim och Rohullah. De har flytt från Afghanistan till Grekland men deras dröm om att fly vidare blev snabbt en mardröm. dagboksinlägget här.

I 2021 års rapport över tillståndet för pressfriheten i världen från amerikanska CPJ (Committee to Protect Journalists) räknas Etiopien som det näst största fängelset för journalister på kontinenten. Läs om Etiopiens ras i det årliga pressfrihetsindexet här.

I veckans redaktionspodd diskuteras publiceringarna – podden finns på valfri plattform och här.

Om ni vill kika på panelspaningarna från året som gått hos Publicistklubben i Stockholm som Brit Stakston medverkade i så finns den här.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.