Blankspot om

Veckans utblickar från översvämningar i Shanxi till det låga irakiska valdeltagandet

En summering av veckans publiceringar.

Efter rapporteringen om kriget i Nagorno-Karabach kontaktades Blankspots Rasmus Canbäck av en azerbajdzjansk påverkansorganisation som erbjöd honom en bjudresa till Azerbajdzjan. Läs hans granskning som bjudresor som verktyg för azerbajdzjansk påverkansorganisation.

Journalisten Thomas Wedérus berättar sedan i en uppföljande artikelt om hur det var att delta på en sådan lyxig bjudresa och berättar om de etiska dilemman han ställdes inför som journalist. Läs mer artikeln “Gäst hos diktaturen” av Rasmus Canbäck.

Översvämningarna i provinsen Shanxi i norra Kina är allvarliga och nästan två miljoner människor uppskattas ha drabbats av de kraftiga översvämningarna i regionen.

Vi följer upp våra snabbguider av kommande val genom att intervjua mellanösternanalytikern Bitte Hammargren om förra söndagens parlamentsval i Irak. Valdeltagandet var rekordlågt och är enligt henne det ett resultat av de ökade meningsskiljaktigheterna mellan landets politiska etablissemang och medborgarna, ”Det kommer att bli en kohandel”.

Och här kan du läsa om var i världen de tre nästkommande valen kommer att hållas i Blankspots snabbguide.

I veckan svarade flera av landets mediechefer på Martin Schibbye och Donald Boströms kritik av det senaste uppropet med krav på hårdare tag – med förslag om ännu hårdare tag. Läs Martin Schibbyes svar på svaret: Det som behövs är mer journalistik – inte ännu ett upprop mot UD

I Blankspots serie med röster från Afghanistan om vad som hände den 15 augusti när talibanerna tog över har turen nu kommit till en av pressekreterarna för ett av ministerierna. Den före detta presssekreteraren berättar för vår anonyma reporter om stämningen de sista timmarna i Kabul innan talibanerna tog över. ”Ministern uppmanade mig att ljuga och säga att armén hade kontroll” 

Utvisade Mohammad som nu befinner sig i Turkiet berättar den här veckan om “ett annat liv. En annan människa. Han heter Ghulam och jag vill berätta om hans historia”. Läs inlägget här.

Skribenten Ewa Thorslund får ett nödrop från en vän i Lalibela i Etiopien som beskriver hur TPLF:s ockupation av staden lett till en humanitär kris.

Vi avslutar veckan med ett poddtips:

I det andra avsnittet av podden som Blankspot gör i samarbete med Expressen berättar Martin Schibbye mer om journalisten och publicisten Dawit Isaak, och om den journalistik som fick honom inspärrad.

**

Glöm inte tipsa andra om Blankspot!

Om du läser utan att själv betala så tänk på att vi håller sajten öppen så att alla kan läsa den – men hoppas att den som har råd väljer att prenumerera så vi kan göra fler reportage från världens och Sveriges vita fläckar.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.