Blankspot om

Veckans utblickar från militärkupp i Guinea till vattenbrist i Stepanakert

Veckans publiceringar med ytterligare en rapport inifrån Kabul och nedslag i Guinea och Nagorno-Karabach. Här sammanställer vi det redaktionen jobbat med under veckan som gått.

Det fanns ett stort intresse för vår nya röst inifrån Afghanistan och redaktionen har bland annat fått många uppskattande mejl. Förra veckan skrev NN som är en 26-årig journalist om sin egen upplevelse av talibanernas övertagande. Nu kommer hennes andra text som handlar om hur en rådgivare till ett av landets departement upplevde maktövertagandet och vi får följa med hur det var att att se en rad med dominobrickor falla ”en efter en faller städer, regioner och distrikt”. Läs artikeln här.

Veckans dagbok från utvisade Mohammed är extra tung att läsa. Vi får ta del av hur det är att inte höra hemma någonstans och ständigt vara på flykt. ”Den senaste veckan har en tanke växt om att jag inte är en del av den här världen. Ingen vill ha mig här på jorden. Vore jag kriminell kunde jag förstå om myndigheter jagade mig men det är jag inte. Jag är i grunden en positiv människa. Folk jag känner beskriver mig som snäll. Så varför måste det vara så här? Varför har jag inte ett land där jag kan bo och känna mig hemma? ” Läs hela Mohammeds inlägg här.

Rasmus Canbäck rapporterar om vattenbrist i Nagorno-Karabach. Fyrtio procent av Stepanakerts befolkning har varit utan vatten den senaste månaden. Vattenbristen ses i kombination med årets rekordtorka som en direkt följd av att Azerbajdzjan stängt av vattentillförseln efter fjolårets krig.

Vi skriver också om utvecklingen i Guinea och hur militären vill styra Guinea efter kuppen. Under söndagen genomfördes en militärkupp som ledde till att Guineas president Alpha Condé greps och hans regering störtades. Nu har kuppmakarna offentliggjort att de ska bilda en övergångsregering. Läs mer här.

I veckan har jag intervjuats i Expressen nätaktivism vilket är ett av mina favoritämnen runt internet, demokrati och nätutveckling. Passade på att sammanställa några huvudpunkter för vad de är och vad det har för långsiktig betydelse för demokratin. Läs om nätaktivism här.

Veckans podd från redaktionen hittar ni här. Glöm inte att prenumerera på den!

Och ni missade väl inte vår nya podd med artisten och poeten Daniel Boacioglu. Podden Wallingatan 37 hittar ni här.

Vi önskar en fortsatt härlig söndagkväll och glöm inte att dela vidare det som intresserade dig extra mycket den här veckan. Det är en värdefull marknadsföring av Blankspot och så viktig för oss.

Vi är annonsfria och håller sajten öppen för alla att läsa. Vi har inga betalväggar men hoppas att du om du har råd vill prenumerera för att därmed bidra till produktionen av vår journalistik eller berätta för fler att vi finns!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.