
Brit Stakston summerar vad Blankspots redaktion haft ögonen på denna vecka.
Av Brit Stakston 8 maj, 2021
Veckans stora snackis inom nätutveckling har återigen kretsat kring Facebook. Nu skulle utlåtandet komma från Facebooks eget tillsynsråd gällande huruvida Facebook gjorde rätt eller inte som stängt av Donald Trump. Jag skrev i veckan om bakgrunden till processen och hur tillsynsrådet fungerar och gissade hur utfallet skulle bli och varför.
Det i sig är ett stycke nutidshistoria att förstå bakgrunden till tillsynsrådet och vilka fall de kommer att pröva. Tillsynsrådet ansåg att det var rätt att stänga av Trump vid stormningen av Kapitolium – men skickade ärendet tillbaks till Facebook vad gäller hans avstängning. Jag kommenterar detta hos Studio Ett i Sveriges Radio här och imorgon kommer en längre analys här på sajten av mig om detta.
https://sverigesradio.se/artikel/trump-fortsatt-avst%C3%A4ngd-p%C3%A5-facebook
Veckan inleddes med presssfrihetens dag den 3 maj. Martin Schibbye deltog i ett lunchsamtal med svenska Wikimedia om hur det i en tid av relativisering av fakta behövs kunskapsainitiativ som det oberoende Wikimedia och fri journalistik.
Svenska Wikimedia som fyller 20 år i maj är en obunden stödförening till Wikimedia Foundation, som driver några av världens största fria kunskapskällor, inklusive Wikipedia, Wikidata och Wikimedia commons. Det sistänämnda har vi tidigare berättar om hur vi använder för att göra våra bilder tillgängliga för användande.
Här kan du lyssna på lunchsamtalet.
Och apropå pressfrihet kom i veckan ett livstecken från den franske journalist som kidnappades av islamister i Mali för en månad sedan. Pressfrihetsorganisationer som Reportrar Utan Gränser har känt till kidnappningen i över en månad men valt att inte offentliggöra informationen på inrådan av myndigheterna, då man hoppats på en snabb lösning men nu har han dykt upp i en video gjord av kidnapparna.
Läs mer om kidnappningen och säkerhetsläget i Mali. Många minns säkert svenske Johan Gustafssons sex år långa kidnappning som vi intervjuade honom om efter hans frisläppande.
Rasmus Canbäck som är vår skribent med blicken på den ryskspråkiga världen reder ut en soppas betydelse för den politiska utvecklingen. Läs mer om det pågående soppkriget mellan Ukraina och Ryssland om vem som egentligen uppfann rödbetssoppan Borsjtj.
I vår löpande bevakning av demokratirörelser fokuserar vi i veckan på situationen för kvinnor i Polen. Under mars månad fick minst sex polska organisationer motta ett flertal bomb- och dödshot. En oroande påminnelse om hur kvinnors frihet successivt minskar. Läs mer om de polska aborträttsaktivisterna som bombhotas och den polska utvecklingen för kvinnorätt.
På temat val och demokrati har EU i veckan meddelat att de stoppar valobservatörer till Etiopien. Det meddelades av EU:s utrikeschef Josep Borrell och såhär svarar Etiopien på beskedet.
Ett av våra mest lästa reportage genom åren är det om Julia som gick till jobbet i Tarkettfabriken i Ronneby och inte kom hem. Nu hedras bland annat hennes minne i ett examensverk av konstnären Sandra Wasara Hammare som vill uppmärksamma att människor varje år dör i arbetsplatsolyckor som inte får den uppmärksemhet de förtjänar.
Läs mer om examensprojektet i artikeln “Jag vill hedra de som dött”.
I veckan har vi för första gången på länge föreläst live. Publiken fanns online och föreläsningen skedde hos Göteborgs Stadsbibliotek och oj vad härligt det var med uppföljande frågor.
Vi ser framemot när dessa möten sker på plats också. Men här kan du under tiden ta del av föreläsningen som vi kommer ägna mycket av hösten åt att utveckla ytterligare. Jorden runt har de mänskliga rättigheterna pressats undan i kampen mot viruset och folkhälsan har varit viktigare än allt annat.
Men hur kommer det påverka demokratin långsiktigt?
I veckans dagbok från Kabul i Afghanistan skriver utvisade Mohammad om att Afghanistan inte är en plats för kvinnor som vill leva i frihet. Han reflekterar över att det skrivs mest om männen som utvisas men bland de utvisade finns också barnfamiljer, kvinnor och flickor. I dagboken skriver Mohammad om en av dem som kallas “Guldkråkan”.
Trevlig läsning och glöm inte dela om något intresserade dig extra mycket.
Det är det bästa sättet för fler ska hitta till Blankspot som är annonsfritt och öppet för alla att läsa. Inga betalväggar men med en stark tro på att den som har råd vill stödja oss genom en prenumeration. Här kan du stödja oss, 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.
Utan våra betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa.
Och glöm inte om du dagligen vill veta när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera på nyhetsnotiser via de flesta webbläsare.
På sajten kan du tacka ja till det så får du i realtid en notis när vi publicerat något nytt.
Trevlig helg!
Av Brit Stakston
Hjälp oss göra mer journalistik!
Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.
Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.