Blankspot om

Veckans utblickar från Kabul till Myanmar

Veckans publiceringar och ett nytt avsnitt av redaktionspodden

Rasmus Canbäck skriver om hur veckans toppmöte mellan Azerbajdzjan och Armenien i Bryssel påverkas av Ilham Alijevs status i Azerbajdzjan. Med krigssegern i Nagorno-Karabach förstärktes personkulten kring Alijevfamiljen i Azerbajdzjan ytterligare. Läs krönikan I faderns, sonens och krigets namn.

Blankspots reporter i Kabul möter en av landets intellektuella som berättar om desperationen under talibanerna. Vi möter en kvinnlig författare vars röst tystnat och hur hon tvingas sälja sina älskade böcker för att överleva. Läs inlägget här.

I veckans dagbok berättar utvisade Mohammad som nu befinner sig i Turkiet om sin knivhuggna vän och om vad vännerna som är kvar i Afghanistan berättar. Läs dagboks inlägget här.

Domstolen i Qatar har avslagit den före detta FIFA tjänstemannen Abdullah Ibhais överklagan. Under onsdagen dömdes han till tre års fängelse – efter en minuts förhandling. Läs mer om det här.

I veckans redaktionspodd går Brit Stakston och Martin Schibbye igenom veckan som gått. Martin berättar bland annat om sin medverkan i ett livesänt frukostseminarium hos Dagens Arena om arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar och hur situationen leder till allt svartare rubriker. “I en ny rapport från Amnesty jämförs migrantarberarnas situation med modernt slaveri. Visserligen har Qatar ratificerat några av ILO:s kärnkonventioner, men de mänskliga rättigheterna kränks kontinuerligt och facklig organisering motverkas systematiskt.”

Det livesända panelsamtalet kommer att finnas i podcasten There Is Power in a Union men under tiden kan ni se inspelningen på Facebook här.

Vid sidan av Martin Schibbye medverkade författaren och journalisten Johanna Frändén från Aftonbladet, som publicerat flera krönikor om situationen i Qatar. Johan Lindholm som är ordförande i Byggnads, som har rest till Qatar i flera etapper för att tala med byggarbetare på plats. Ruben Wågman, påverkansrådgivare på Union till Union svenska fackförbundens gemensamma, globala organisation, som arbetar för mänskliga rättigheter i arbetslivet i drygt 60 projektländer. Modererades av Jesper Bengtsson som är politisk redaktör och förlagschef på Atlas.

Antalet journalister som är fängslades i världen nådde ett nytt rekord år 2021 enligt Committee to Protect Journalists (CPJ) senaste rapport. I dagsläget är 293 journalister frihetsberövade, en ökning med 13 stycken jämfört år 2020. Läs mer om det här.

Dessutom rapporterar vi i veckan om att klinkbåtstraditionen har skrivits in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Att bygga träbåtar i en teknik av överlappande bordplankor, så kallad klinkteknik, är en tradition som har funnits sedan järnåldern i Norden. Inskrivningen på listan är resultatet av en nominering från samtliga nordiska länder gemensamt. Läs mer om det här.

För en tid sedan bad vi i redaktionen om texter från berörda med olika perspektiv på utvecklingen i Etiopien. I veckan skrev Hamad Issa som är styrelseledamot i Afarvänner i Sverige följande debattext: Afarernas framtid och den nya politiska utvecklingen i Etiopien.

Veckans poddtips från redaktionen: är “Lägg ut” från Expressen där Karin Olsson och Magnus Alselind denna vecka tar upp Dagens ETC:s bevakning av Expressen och gästas också av SVT:s Anders Holmberg som berättar om intervjun med Hanna Stjärne. Lyssna på avsnitt 38 “I Stormens ögon”.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.