Blankspot om

Veckans utblickar från Istanbul till Baku

Veckans publiceringar från Blankspot.

Förra veckans artikel om gängvåld och sociala medier utifrån amerikansk forskning fick ett stort genomslag. Det resulterade bland annat i en krönika hos Sydsvenska Dagbladet/Helsingborgs Dagblad som fokuserar än mer på sociala medier. Och gällande sociala medier så har antalet läckta dokument från Facebook nästan blivit en fars. Minsta internt dokument verkar numer fånga mediers uppmärksamhet. Visselblåsaren Frances Haugen besökte Storbritannien i veckan för att berätta om sina avslöjanden.

Facebook har i veckan också bytt namn och döpt moderbolaget till Meta för att peka på visionen om nästa internet. Kommenterar namnbytet hos Resumé med att det är inte innovativt och att det inte väcker någon nyfikenhet – faktiskt ingenting alls. Återkommer med fler Facebookanalyser i veckan.

Såg nyligen SVTs dokumentär om Metoo och i veckan har jag sett den omdiskuterade dokumentären som Maria Sveland och Cissi Wallin crowdfundade till. I veckans söndagskrönika reflekterar jag över de olika känslorna som de båda dokumentärerna ger och hur det påminner om vikten av att ha ett källkritiskt förhållande till allt det som rör upp damm i de digitala flödena. Och utmaningen det innebär för journalistiken. Läs gärna min söndagskrönika och berätta vad du tycker om du sett de båda!

Relaterat till detta är också veckans avsnitt av Medierna som tar upp besluten bakom SVT:s visning av De rättslösa.

Efter Blankspots granskning av en bjudresa anordnad av Azerbajdzjaniers kongress i Sverige kan vi avslöja att det i veckan anordnades ännu en all-inclusive resa med svenska journalister till diktaturen. Rasmus Canbäckr följer upp och har intervjuat några av deltagarna. Läs artikeln här.

Måndagens militärkupp i Sudan ledde till att landets övergångsråd blev upplöst och att premiärministern fängslades. Linnea Bergqvist skriver om att det internationella samfundet fördömt kuppen och motståndsrörelsen kallar till massprotester mot det nya styret. Läs artikeln här.

Situationen i Kabul blir allt svårare och svälten är ett faktum för många av stadens invånare. I veckans rapport från vår anonyma journalist NN i Kabul möter vi en mamma som på grund av fattigdomen tog sitt livs svåraste beslut och sålde sitt barn. Läs artikeln här.

I veckans dagbok av utvisade Mohammad får vi möta barnen på flykt från Afghanistan och om vad det innebär att inte kunna gå i skolan på flera år. Läs Mohammads artikel här.

Söndagen den 17 oktober gick Estland till lokalval. För det ryskspråkiga Narva handlade allt om att byta ut det gamla mot det nya. Rasmus Canbäck tar med oss till Narva där han följt borgmästarkandidaterna under en valkampanj som kantats av misstänkt fusk och syrligheter kandidaterna emellan. Läs mer här.

Under förra veckan kunde medfångar till den fängslade etiopiska journalisten Eskinder Nega berätta att han misshandlats. Nu skriver han själv om händelsen i ett utsmugglat brev från fängelset som Blankspot kan publicera. Läs hela brevet här.

Och för er som vill höra oss gå igenom veckans publiceringar i redaktionspodden så finns den här.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.