Analys om

Veckans utblickar: Från humanitär kris i Indien till infekterad kulturdebatt i Tyskland och Polen

Här summerar vi vad valt att lägga vår blick på i veckan.

Samtidigt som vi här i Sverige närmar oss det datum då det är dags för alla över 18 år att erbjudas vaccin har de globala nyheterna dominerats av den fruktansvärda situationen i Indien.

En humanitär kris som på kort tid kan påverka hela världen.

Över 350 000 nya infektioner per dag den senaste veckan och många vittnar om hur sjukhusgrindarna nu stängs och kremeringsplatserna är överfulla. Ett mardrömsscenario – och detta bara några månader efter att den indiske premiärministern Modi menade att man lyckats bekämpa pandemin.

– Ge oss så mycket vaccin och syrgastuber som möjligt, säger journalisten Barka Dutt vars egen far dog i veckan i vår artikel om situationen i Indien i veckan.

Här kan du som vill ta hennes uppmanning på allvar och bidra till att fler får vaccin i övriga världen. Insamlingskampanjen Go Give One är skapad av WHO Foundation och crowdfundar till vaccin för alla.

De insamlade pengarna går till den internationella fonden COVAX AMC, som köper COVID-19-vacciner för världen och prioriterar de som behöver dem mest i länder som inte har råd med dem.

Andra coronarelaterade analyser hos oss i veckan ger en bild av hur frustrationen allt mer kommer till ytan efter en pandemi som prövat oss alla under ett år. Den tyska skådespelareliten riktar kritik mot regeringen i en satirisk videokampanj som väckt starka reaktioner och kritiserats för populism och polarisering.

Skådespalarna är kritiska mot den ”coronakonformitet” som de menar råder som innebär att man inte kan ifrågasätta något utan att kallas ”neonazist eller konspirationsteoretiker”. Med 53 satiriska videos vill de med hjälp av sitt konstnärliga hantverk som skådespelare ge uttryck för detta och samtidigt visa att de känner sig fråntagna alla möjligheter att tänka, verka och försörja sig själv. Läs mer om kampanjen #allesdichtmachen.

Samtidigt som pandemin har drabbat människor hårt över hela världen så har behoven av humanitärt stöd och skydd ökat från 168 miljoner människor under 2020 till 235 miljoner människor i år berättar Sida i ett pressmeddelande i veckan.

Andra vaccinrelaterade nyheter i veckan är att det nu för första gången någonsin finns ett vaccin som visat hög effektivitet mot malaria. Vaccinet framtaget av Jenner Institute ger ett skydd på närmare 77 procent mot malaria.

Den 24 april konstaterade USA:s president Joe Biden att de massakrer av kristna i Osmanska riket 1915-1917 var folkmord – kända som det armeniska folkmordet, Seyfo.

Rasmus Canbäck som bevakar utvecklingen i Nagorno-Karabach för Blankspots räkning ger sin analys av varför utrikesministern Anne Linde i veckan använder ordet “massövergrepp” istället för ”folkmord”.

I vår löpande bevakning av valrörelser över världen följer vi upp det som händer i Somalia där presidenten Mohamed Abdullahi Mohamedi början på april skrev på en lagändring som skulle förlänga hans makt i ytterligare två år. Beslutet har mötts av så kraftigt motstånd av oppositionen att han i veckan unden istället utlyste ett nytt presidentval.

Inför den 3 maj, pressfrihetens dag vill vi påminna om vår artikel som summerar årets pressfrihetsindex som årligen presenteras av Reportrar utan gränser. Ettt index mäter tillgång till information och försök till att blockera journalistik. Årets lista visar på en tydlig försämring; endast 12 av indexets 180 länder hävda att de erbjuder en gynnsam miljö för journalistik.

Men det finns länder som går emot trenden. Läs mer här om var pressfriheten blir bättre.

Vi rapporterat också om hur den polska nationalkonservativa regeringen har utnämnt den före detta premiärminister Beata Szydło till ledamot i den rådgivande nämnden för museet Auschwitz-Birkenau. Utnämningen har lett till flera avhopp i nämnden. Tendensen att ta över kulturinstitutioner och museer är en oroande utveckling som pågått en längre tid i Polen.

I skrivande stund pågår en fyra dagars onlinebojkott mot sociala mediebolagen initierad av det engelska fotbollförbundet. Det är en markering gentemot Facebook och Twitter för att göra något åt all den rasism och näthat som fotbollspelare möter online. Det är en kampanj som Uefa och en rad andra sportorganisationer nu ställt sig bakom.

Detta var allt för denna vecka och vi önskar en trevlig valborgshelg och hoppas du återigen hittat något som intresserat dig såpass att du vill dela vidare så fler hittar till oss!

I veckans dagbok från Kabul i Afghanistan beskriver utvisade Mohammed den oro som finns hos allmänheten för vad som händer nu när de amerikanska soldaterna och alla Nato-trupper ska lämna Afghanistan om fem månader.

Och glöm inte om du dagligen vill veta när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera på nyhetsnotiser via de flesta webbläsare.

På sajten kan du tacka ja till det så får du i realtid en notis när vi publicerat något nytt.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.