Blankspot om

Veckans utblickar: Från gängvåld i Haiti till mordförsök på azerbajdzjansk bloggare

Det här har Blankspotredaktionen valt att fånga upp denna vecka.

Vi tittar närmare på utvecklingen i Pakistan efter att den pakistanska regeringen i söndags gjorde ett avtal med det terroriststämplade partiet TLP. En utveckling som enligt Pakistankännaren Sten Widmalm innebär att demokratiutvecklingen i landet blir lidande. Läs artikeln här.

Vi rapporterar också om att barn och skolor i stadsområdena i Haitis huvudstad Port-au-Prince har blivit måltavlor för rån och utpressning. Läs mer här om gängvåldet i Haiti.

Linnea Bergqvist ger oss ytterligare en snabbguide till de tre nästkommande valen i världen. Läs mer om valen i Nicaragua, Argentina och Bulgarien.

Blankspot har träffat den azerbajdzjanska bloggaren som får Azerbajdzjans president att anklaga Reportrar utan gränser för partiskhet. Mahammad Mirzali själv har tidigare i år överlevt ett mordförsök, men fortsätter ändå sin nätaktivism. Läs artikeln här.

Mohammad som utvisades från Sverige till Kabul och nu flytt till Turkiet skriver i veckans dagbok om att han måste ta sig vidare i Europa. Han beskriver sin rädsla för att bli svartlistad och hur man i Turkiet samlar ihop papperslösa från gator och letar igenom boenden efter människor utan tillstånd. Läs hans dagbok här.

Hur svår situationen är för flickor i Kabul som inte längre får gå i skolan efter att talibanerna tog över får vi perspektiv på genom veckans intervju av vår anonyma journalist NN i Kabul. Hon har intervjuat en nioårig flicka som arbetar som pennförsäljare för att försörja hela sin familj. Läs intervjun här.

Vi avslutar med två poddtips.

Dels har avsnitt tre av Blankspots kulturpodd Wallingatan 37 med poeten och artisten Daniel Boyaciouglu och Brit Stakston kommit ut. Denna vecka har Brit med sig en fundering hon vill testa på Daniel om kulturjournalistik. Det landar i ett samtal om hiphop och skillnaden mellan en journalist och en kulturutövare. Lyssna här.

Dels har i veckan avsnitt tre av podden Jakten på Dawit utkommit. En podd som vi gör tillsammans med Expressen. Utrikeskorrespondenten Donald Boström avslöjar i veckans podd vad Eritreas utrikesminister Osman Saleh sa till honom vid ett diskret möte för ett par veckor sedan. Lyssna här.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.