Analys om

Veckans utblickar från fotbollsmatchen som avgör allt till krokodiltårar om näthat

Vi sammanställer veckans utblickar från Blankspotredaktionen och Brit Stakston har en ny idé om hur mediestödet kan användas.

I veckan gjorde opinionsbildaren Cissi Wallin en avbön från sitt tidigare näthatande. Jag skriver i en längre analys om hur drömmen om ett drev är destruktiv. Demokrati och digitalisering är ett intressant område att bevaka och här har Cissi Wallins sätt att använda de digitala plattformarna såväl fascinerat och skrämt. Hur stor hennes makt egentligen var under Metoo-rörelsen och efteråt märks i hur hennes avbön figurerat i princip på samtliga kultursidor under veckan.

Ett exempel på den makten är hur jag några veckor efter publiceringen av Uppdrag Gransknings program om Virtanen ombads komma till redaktionen i Göteborg för att dela med mig av de tankar jag formulerat i en text hos Svenska Dagbladet Kultur. Den handlade om hur de här nya nätrörelserna agerar antidemokratiskt vilket är bekymrande även när det berör frågor som alla är överens om är angelägna, till exempel om kvinnors rättigheter och övergrepp.

Debattartikeln hade rubriken ”Metoo-rörelsen förenades med antidemokrater” och kretsade runt det oroande fenomen att man i den offentliga debatten allt mer sällan försvarar demokratin och dess byggstenar.

Reaktionerna på ”Uppdrag gransknings” reportage om metoo menade jag under hösten 2017 fick antidemokrater och metoo-rörelsen att förenas i sin mediekritik.

Under föreläsningen och diskussionen efteråt diskuterade vi hur man hade kunnat hanterat den storm och de attacker som pågick gentemot redaktionen.

Det blev tydligt att man tappat fattningen och att det fått konsekvenser för slutprodukten och framför allt hur det påverkat de enskilda journalisterna som arbetade med produktionen.

Ingen eller knappt någon kritik fanns i realtid då mot allt det hat och hot som journalisten utsattes för. Samtidigt som hela mediesverige ständigt vänder blickarna mot andra delar av världen och reagerar mot hat och hot mot journalister. Att få denna inblick i hur de digitala flockarna metoohösten påverkade redaktionen på en av sveriges främsta granskande redaktioner var oroande. Det drabbade mig djupt att få ännu ett exempel på konsevensen av att utsättas för den här typen av drev och insikten om att näthat inte alltid hanteras som det allvarliga arbetsmiljöproblem det är. Året om pågår detta. Det borde varit känt redan vid den här tiden.

Sedan dess har det har det år efter år utförts liknande attacker mot såväl fler offentliga personer och journalister men även mot privatpersoner. Ibland har deras ärenden till och med redan prövats i rätten eller skedde för väldigt länge sedan men trots det har folkdomstolarna fortsatt dreva. Det är en oroande samhällsutveckling bort från det rättsväsende vår demokrati byggt upp och ständigt måste förbättra utifrån nutidens villkor och utmaningar.

Jag låter mig med andra ord inte övertygas om veckans avbön från ännu en näthatare. Men det kan ge en förnyad och angelägen diskussion om hur nätathet påverkar demokratin.

Jag börjar fundera på om inte mediestödet som har sina uppenbara problem skulle användas för just detta. Finns det ett mer relevant sätt att använda en stor pott pengar från demokratibudgeten? Näthat är samtidens största demokratiska problem och här måste det finnas fler stärkande insatser.

Här finns hela min analys om Wallins avbön.

Nu över till veckans övriga utblickar från Blankspot.

Dagen till ära inför svenska landslaget slutgenrep mot Armenien inför sommarens europamästerskap i fotboll bjuder vi på en fantastisk läsning om kvällens match.

Läs om ett landslag som spelar för mer än en match i Rasmus Canbäck text från Armenien.

I Myanmar där oroligheterna och arresteringarna fortsätter är en amerikanske journalist fortsatt fängslad. Chefredaktören Danny Fenster greps på flygplatsen i Rangoon i maj och fördes till det ökända Inseinfängelset. 11 dagar senare är han fortfarande fängslad. Nu vädjar familjen och pressfrihetsorganisationer om Danny Fenster frisläppande.

Journalisten Göran Engström vars fantastiska journalistik du kan läsa bland annat här på Blankspot har fått solidaritetspriset Årets Afghanistanvän 2021 för sin mångåriga rapportering från Afghanistan. Priset delades ut under Svenska Afghanistankommitténs (SAK:s) digitala årsmöte i helgen. Här hittar du Göran Engströms reportage för Blankspot. Han är dessutom nyligen hemkommen från en reportageresa till Afghanistan mer kommer framöver.

I veckans dagbok från Kabul skriver utvisade Mohammad om att omvärlden inte har råd att låta Afghanistan kollapsa. Att lämna ett Afghanistan präglat av blodiga våldsdåd åt sitt öde i det här läget vore inte annat än en misslyckande för det internationella samfundet men framför allt också för regionen menar han. Läs dagboken här.

Från Mali rapporterar vi om att Malis vicepresident Assimi Goita nyligen genomfört sin andra kupp i landet inom loppet av nio månader. Han frihetsberövade även landets övergångspresident och premiärminister. Till följd av det valde det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas att utesluta Mali.

Vi berättar också om de nominerade för Raoul Wallenberg-priset. Ett pris som årligen delas ut av Raoul Wallenberg Academy på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Raoul Wallenberg-priset instiftades 2013, året efter minnesåret 2012, hundra år efter Wallenbergs födelse. En av fem nominerade till årets Raoul Wallenbergpris är Karin Fridell Anter, ordförande. Hon är en av grundarna av den riksomfattande organisationen Stöttepelaren, som samlar in pengar och delar ut mat och bussbiljetter till papperslösa ungdomar. Läs om de övriga nominerade här.

Avslutningsvis deltog Blankspot i Järvaveckan i veckan om förtroendet för medier i utsatta områden. Från studion i Rinkeby livesänds 100 timmars samtal, debatter och reportage —under konceptet ”Järva Live”. Enligt undersökningen The Global Villages opinion 2020 så var media den institution i Sverige som boende i utsatta områden har lägst förtroende för. Frågan för samtalet var hur medier ska kunna öka sin trovärdighet bland boende i utsatta områden

Trevlig helgläsning ochdela gärna den artikel som intresserade dig extra mycket.

Det är det bästa sättet för att ännu fler ska hitta till Blankspot. Vi är annonsfria och sajten är öppen för alla att läsa. Inga betalväggar men med en stark tro på att de som har råd vill prenumerera. Här kan du stödja oss med en prenumeration :70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan er betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa.

Om du i realtid vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera på nyhetsnotiser. På sajten kan du tacka ja till det via de flesta webbläsare. Du får då en notis när vi publicerat något nytt.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.