Vi summerar veckans publiceringar.
Av Brit Stakston 19 juni, 2021
Samma dag som jag kan kalla mig fullvaccinerad släpptes boken ”Live your Life: My Story of Loving and Losing Nick Cordero” skriven av Amanda Kloots och hennes syster Anna. Nick Cordero dog 41 år gammal efter 95 dagar på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i Los Angeles, USA.
Det är ett livsöde som jag följt ända sedan hans fru dagligen började delade med sig av hans tillstånd på Instagram i mars 2020. Hon ville göra det allmänt känt att det här kan drabba vem som helst. Klockan 15 varje dag dansade och sjöng hundratustentals människor med henne samtidigt som de lyssnade på makens låt Live your life. Inläggen delades under taggen #wakeupNick. Amanda Kloots och maken var båda Broadwaystjärnor och hade nyligen flyttat till Los Angeles. Hon har även en karriär som dansare och fitnessintstruktör och mitt i all sorg uppmanade hon sina följare att vara tacksam för den kropp man har och ta tillvara förmågan att kunna röra på sig när man är frisk nog att kunna resa sig ur sängen.
Boken är en resa tillbaka till den period vi nu börjar lägga bakom oss. Då när hela världen delade en djup oro för hur det här okända viruset skulle smitta och hur man skulle skydda sig. Ett evigt “doom-scrollande” efter senaste fakta och uppgifter om virusets framfart. Vi isolerade oss och i såväl Los Angeles som Stockholm tog toalettpapper slut. Allt det man tidigare känt till fungerade inte längre och i olika grad drabbades land efter land av restriktioner. Att inte kunna få besöka sin kritiskt sjuke make som på kort tid förlorat ett ben och befunnit sig i koma för något som var lite trötthet utan några andra symptom, att få motsägelsefulla besked hela tiden vare sig det gäller besökstider eller behandlingar för att det är så uppenbart att ingen riktigt vet allt och ett ständigt utforskande online för att försöka hitta en lösning. Och mitt i allt det så mycket gemenskap och kärlek inte bara från den närmaste familjen utan även från den digitala armé som fanns vid deras sida. Och ständigt med ett budskap om att vi måste leva våra liv när vi kan.
Den här typen av skrämmande erfarenheter bär vi alla med oss i olika grad. Och det kommer behövas att vi är ödmjuka för vad människor gått igenom. Alla de som mist anhöriga, varit isolerade, varit rädda under de dagar man själva varit sjuk, mist alla sina försörjningsmöjligheter och fått arbeta under helt nya förutsättningar vare sig det gäller butiksbiträden, vårdpersonal, busschaufförer eller lärare.
I euforin över att det går att se ljuset i slutet av tunneln önskar jag att vi inte förtränger allt som varit utan passar på att fånga upp de lärdomar som också finns att ta tillvara. På såväl individ- som samhällelig nivå.
I det sammanhanget är jag mycket stolt över att vi på Blankspot lagt så mycket tid på att fånga upp vad som hänt med demokratin när mänskliga rättigheter pressats undan i kampen mot viruset. Folkhälsan har förstås varit viktigare än allt annat. Men hur kommer det att påverka demokratin långsiktigt? Vill verkligen uppmana er att kika in på och dela vår utställning du hittar den här.
Det finns också fantastiskt fina affischer tillhörande utställningen som kan beställas och en möjlighet att boka in en föreläsning med oss om detta. Missa inte chansen, jag tror att vår utställning kan vara en metod och ett första steg till den stund av reflektion som jag hoppas vi alla gör innan livet går vidare i en ny normalitet post-corona.
I veckans podd pratar jag och Martin Schibbye mer om detta.
Veckans långläsning är Martins reportage om hur byggfacken i över 10 år försökt förbättra villkoren för migrantarbetare i Qatar. Högaktuellt inför VM i Qatar 2022. På plats i Qatar verkar det nu finnas embryon till fackföreningar i form av olika kultur- och sportföreningar som arbetarna bildat. Frågan är om byggfackens arbete kan leda till att landet tillåter fackföreningar.
Även inom fotbollen som rörelse puttrar det av en vilja att förändra och agera. Nyligen har vi sett starka reaktioner mot lanseringen av en ny superliga och det engelska fotbollförbundet har genomfört bojkotter mot sociala medier i kampen mot näthat. En fråga som också blev aktuell här i Sverige under pågående EM. Återigen utsattes en fotbollsspelare för en hatstorm efter vad som ansågs vara en dålig spelinsats i matchen Spanien mot Sverige. Även kraven på bojkott av VM i Qatar har återkommande adresserats under det EM som pågår.
Amnesty har globalt dragit igång en kampanj för migrantarbetarnas rättigheter där man kräver att Fifa står upp för de mänskliga rättigheterna och skyddar dem. I Sverige har kampanjen 10 000 underskrifter som mål.
Vi har i veckan också skrivit om de 15 armeniska krigsfångar som släpptes i ett byte mot minkartor över staden Agdam i Azerbajdzjan som varit minerad sedan 1990-talet. OSSE firar efter detta sin första framgång i förhandlingarna efter kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan i Nagorno-Karabach. Men är det verkligen något att fira när kohandel ersätter internationell rätt frågar sig Rasmus Canbäck i en analys.
Vi tipsar också om att Värmlands museum under sommaren har en fotoutställning om Kongos konfliktmineraler med den världsberömda fotografen Richard Mosses fotografier från ett krigshärjat Kongo-Kinshasa.
Ytterligare ett poddtips är min medverkan i Novus podd Sanity Check tillsammans med Torbjörn Sjöström.
Trevlig helgläsning och poddlyssning, dela gärna vidare det som intresserar dig extra mycket.
Det är det bästa sättet för att ännu fler ska hitta till Blankspot. Vi är annonsfria och sajten är öppen för alla att läsa. Inga betalväggar men vi tror att de som har råd vill prenumerera.
Här kan du stödja oss med en prenumeration välj mellan 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.
Utan er betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa. Ju fler vi är desto fler journalister och därmed fler reportage.
Om du i realtid vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte vill vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera gärna på nyhetsnotiser. På sajten kan du tacka ja till det via de flesta webbläsare. Du får då en notis när vi publicerat något nytt.
Av Brit Stakston
Hjälp oss göra mer journalistik!
Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.
Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.