Blankspot om

Veckans utblickar från Filippinerna till Azerbajdzjan

En sammanfattning av vad redaktionen valt att publicera under veckan som gick.

Journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelades i veckan Nobels fredspris 2021 för att värna press- och yttrandefriheten. Martin Schibbye skriver om hur Maria Ressa vill varna oss alla.

I veckans avsnitt av redaktionspodden pratar Martin Schibbye och Brit Stakston vidare om fredspriset och journalistikens relation till techjättarna. Brit skrev också i veckan en debattartikel hos Göteborgsposten om hur användarna och inte techbolagen är huvudproblemet.

Den amerikanska senatorn Richard Blumenthal menade att Facebook nått sitt ”tobaksögonblick” när nu visselblåsare inifrån organisationen konstaterar att de är ”beroendeframkallande och giftiga”. Men det är inte hela sanningen i en söndagskrönika skriver jag om mediernas ansvar för situationen.

Vi rapporterar också om att nio personer har dödats i demonstrationer mot Indiens nya jordbruksreform. Efter ett år av demonstrationer trappar jordbrukare i Indien nu upp protesterna som stöter på motstånd av polis och militär.

Korrespondenterna för OC Media, Ismi Agajev från Azerbajdzjan och Ani Avetisian från Armenien, delar med sig av sina personliga reflektioner på årsminnesdagen av krigsutbrottet för det andra kriget i Nagorno-Karabach.

I samband med Blankspots återpublicering av krönikorna från OC Medias korrespondenter Ismi Aghajev från Azerbajdzjan och Ani Avetisian från Armenien har Rasmus Canbäck haft ett personligt samtal med dem. Hur är det att bevaka konflikten i Nagorno-Karabach på plats?

Från Etiopien berättar vi om att den federala polisen bekräftar till tidningen Addis Standard att journalisten Tesfalem Waldyes gripits av federal polis. Han rapporterades försvunnen av familj och vänner redan den första oktober i år. Läs mer här. Efter ett par dygn som häktat släpptes han fri.

Avslutningsvis finns en kort notis om att romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar men verksam i England, fått Nobelpriset i litteratur för sina romaner om kolonialismens effekter.

**

Glöm inte tipsa andra om oss!

Vi håller sajten öppen så att alla kan läsa den men hoppas att den som har råd väljer att prenumerera så vi kan göra fler reportage från världens och Sveriges vita fläckar.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.