Blankspot om

Veckans utblickar: Från FAQ om Qatar-VM till den ojämlika vaccinationstillgången

Blankspot summerar veckans publiceringar.

Samtidigt som vi i västvärlden börjar fundera över när vi ska få en tredje dos av vaccinet har de allra flesta i låginkomstländer inte ens fått sin första dos. I veckan tittar vi närmare på hur vacccinationsgraden ser ut i andra delar av världen. Läs mer om den ojämlika vaccinationstillgången.

Vi fortsätter bevakningen av migrantarbetares villkor i Qatar inför fotbolls-VM 2022. Sedan det blev klart att Qatar blev utsedd till värdland för VM 2022 har mutskandaler och anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter haglat över emiraten. Hur vann då landet titeln? Och är kritiken befogad? Läs allt om det i Blankspots FAQ om allt du inte vill veta om VM i Qatar som Linnea Bergqvist sammanställt inför det kommande världsmästerskapet.

Mer i ämnet finns också i artikeln om den nya rapport som Amnesty publicerat där de konstaterar att myndigheterna i Qatar brister när det gäller att utreda dödsorsaken hos de tusentals migrantarbetare som avlidit de senaste tio åren.

Och vi vill återigen tipsa om att lyssna på förra veckans poddavsnitt Från Kabul till Qatar där Martin Schibbye bjuder på en inblick i en av alla de berättelser från avlidna migrantarbetares familjer som vi kommer att publicera under hösten.

Utvecklingen i Afghanistan har fortsatt att förskräcka världen. Vi skildrar situationen genom perspektivet från en afghansk hjälparbetare som har arbetat för den svenska ideella biståndsorganisationen We Act. Nu gömmer han sig i väntan på att kunna få hjälp ut ur landet coch i två artiklar kan vi följa hans rädsla för utvecklingen och sitt liv. Den första artiklen beskriver hur situationen blir allt mer desperat i Kabul och hans oro för att talibanerna snart ska hitta honom.

Senare i veckan skedde det explosioner utanför Kabuls flygplats och när vi skrev artikeln hade minst 13 människor dödats i attacken enligt de första rapporterna. På plats vid flygplatsen i detta tidiga skede i händelserna, vi vet idag att det krävde många fler dödsoffer, fanns Hamid som berättade om sin fortsatta desperata kamp för att ta sig ut från Kabul före den 31 augusti vilket är slutdatumet för evakueringen. Läs mer i artikeln ”Folk bär ut döda, men vi ska in”.

Utvisade Mohammed som hann fly från Kabul innan talibanerna kom följer med oro det helvete som han ser på bilderna och filmerna som de vänner som är kvar i Kabul skickar till honom. I veckans dagboksinlägg om flykten från Afghanistan ställer han sig frågan “Ska det vara krig tills alla dör?”.

En annan av veckans nyheter är att USA har infört nya sanktioner mot en av Eritreas ledande militärer. Det sker i samband med att USA anklagade styrkorna för övergrepp i Tigrayregionen. Läs mer i nyhetsartikeln “USA inför sanktioner mot eritreansk arméchef”.

Och avslutningsvis tipsar vi om ett antal spännande seminarier i september där vi medverkar.

Dels kan man möta oss eller lyssna på oss digitalt under fem seminarier under årets hybridversion av Bokmässan den 23-26 september och vi har sammanställt var man hittar oss under bokmässedagarna.

Dels arrangerar ABF ett seminarium den 30 september om Etiopien där bland annat Martin Schibbye och Ditte Egnell, ansvarig för Afrikas horn, Utrikesdepartementets Afrikaenhet diskuterar hur situationen är nu i Etiopien, Tigrayregionen och Eritrea och hur de närmaste framtidsutsikterna ser ut? Läs mer här.

I höstens andra avsnitt av podden diskuteras veckans publiceringar, men också relationen mellan journalister och hjälporganisationer, migrantarbetare i Qatar, Afrikas horn, situationen för Covax-programmet och Blankspot på bokmässan.

Vi önskar en härlig söndagkväll och glöm inte att dela vidare det som intresserade dig extra mycket. Det hjälper fler att hitta till Blankspot.

Vi är annonsfria och håller sajten öppen för alla att läsa. Vi har inga betalväggar men vi hoppas att du om du har råd vill prenumerera för att därmed bidra till produktionen av vår journalistik.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.