Blankspot om

Veckans utblickar från försvunnen kvinnorättsaktivist i Qatar till stängda skolor i Kamerun

Det här har vi fångat upp under den gångna veckan.

Vi avslutar veckan med att skriva om den qatariska kvinnorättsaktivister Noof Al-Maadeed som sedan två år varit försvunnen i Qatar. Hon återvände till Doha i oktober efter tre år i Storbritannien, men sedan dess har ingen hört av henne. Nu tror Human Rights Watch att hon hålls mot sin vilja. Läs mer här.

Nu larmar den norska hjälporganisationen NRC att mord, kidnappningar och trakasserier av elever och lärare tvingar skolor att stänga i Kamerun. Över 700 000 barn i Kamerun drabbas när skolor stängs på grund av våldet. Läs mer här.

Etiopiska flyktingar i Sverige demonstrerar: “Utvisa oss inte till kriget!” Sveriges utrikesdepartement avråder med omedelbar verkan från alla resor till Etiopien och uppmanar alla att lämna landet. Samtidigt fortsätter utvisningarna dit. Mot det beslutet protesterar nu etiopiska flyktingar i Sverige. Läs artikeln här.

Efter att ha styrt Etiopien i 27 år förlorade den etniskt baserade TPLF-regimen, från Tigrayprovinsen makten i Etiopien 2018. Under de senaste månaderna har de med brutalt våld försök att nå huvudstaden Addis Abeba för att störta Etiopiens lagligt valda regering skriver svensk-etiopiern Ahmed Ali som driver en lokal radiostation i ett debattinlägg hos Blankspot.

Under förra helgen publicerade SVT Dokument utifrån en dokumentär om kaviardiplomati i Azerbajdzjan. I en krönika beskriver Rasmus Canbäck hur bjudresorna till Azerbajdzjan är en del av korruptionen. Läs krönikan här.

För Blankspots reporter i Kabul berättar Zahra Rahmati om beslutet att sälja sina organ för att överleva vintern. Före talibanernas maktövertagande jobbade hon för den tidigare afghanska regeringen. Nu faller hon fritt. Läs artikeln här.

I veckans dagbok från Afghanistan skriver utvisade Mohammad om hur situationen ser ut för de afghanska kvinnorna i Turkiet. Både de som har id-papper och de som inte har det och om vilka det sägs att det ”saknar identitet”. Läs veckans dagboksinlägg här.

Riksåklagaren beslutade i veckan om att inte ändra tidigare beslut om brott mot målsäganden Dawit Isaak. Riksåklagaren bedömer att det inte går att utreda det misstänkta brottet eftersom det kräver samarbete mellan svenska och eritreanska myndigheter. Beslutet att inte inleda förundersökning står därmed fast. Här kan ni läsa artikeln.

Vi vill också påminna er om att komma på vår medlemsträff för prenumeranter! Varmt välkomna.

Och veckans redaktionspodd där mediestrateg Brit Stakston och chefredaktör Martin Schibbye pratar om veckans publiceringar och kommande vecka hittar du här.

Vi tipsar också om Publicistklubben Stockholms programpunkt den 6 december om det publicistiska året. Brit Stakston medverkar och sändningen börjar klockan 18.30. Här finns länken till sändningen.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.