Blankspot om

Veckans utblickar från Doha till Kirgizistan

Läs en sammanfattning av några av de ämnen och länder som redaktionen haft ögonen på under veckan.

Det lackar mot jul och vi på Blankspotredaktionen vill bjuda in er blankspottare till en kväll på redaktionen då vi berättar om våra planer för 2022.

Martin Schibbye kommer att berätta om reportageresan till Nepal och kommande publiceringar.

Brit Stakston kommer att berätta om vår reportageserie och bevakning av pandemins effekter på demokratin.

Blankspot har nu funnits i 6 år och vi är så stolta över allt vi tillsammans lyckats med!

Utan ert stöd och er tro på vår medieprodukt hade vi inte kunnat starta och stretat på! Många av er som redan prenumererar har så gjort sedan första början så det ska bli kul att träffa er på vår redaktion.

Kom och träffa oss så berättar vi mer om det kommande året! 

Och vi hoppas att ni vill hänga med oss ännu ett år!

Varmt välkomna den 9 december 2021 till redaktionen. Läs mer om eventet och hur de anmäler dig här.

Dessutom i veckans nyhetsbrev:

Var i världen hålls nästa val? Och vad står på spel? Blankspot guidar bland folkomröstningar och parlamentsval i pandemins kölvatten. Läs om de kommande valen i Kirgizistan, Gambia, Hongkong och Libyen i Blankspots uppskattade och unik guide.

Norska NRK:s journallister Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani greps i Qatar efter att ha varit i kontakt med regimkritikern Abdullah Ibhais vars fall Blankspot tidigare skrivit om. Läs artikeln om gripandet av de norska journalisterna.

De stora demonstrationerna i Turkiet har lett till flera poliser på gatorna. Det gör livet svårare för de papperslösa som riskerar att gripas. När liran faller hårdnar också kampen om jobben bland landets illegala arbetskraft. Mohammad rapporterar i dagboken efter intrycken under ännu en vecka på flykt. 

Ett år efter inbördeskrigets utbrott ser möjligheten till regimskifte ut allt rycka allt närmare i Etiopien. Men 2021 är inte 1991 skriver professor Tobias Hagmann i en text om “Fem skäl till varför historien inte kommer att upprepa sig”.

Efter bjudresorna till Azerbajdzjan är några av deltagarna på plats på ytterligare en konferens arrangerad av regimen. Blankspot kan nu rapportera att mediebyrån Cawa Media fortsatt sina kontakter med Azerbajdzjan efter hemkomsten i september. Läs artikeln om vad som hänt efter bjudresan här.

Ett år efter inbördeskrigets utbrott i Etiopien ser möjligheten till regimskifte ut allt rycka allt närmare. Men 2021 är inte 1991 skriver professor Tobias Hagmann. 

Missa inte heller redaktionspoden om veckans publiceringar.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.