Analys om

Veckans utblickar från bombdåd mot flickskola i Kabul till demokratiutveckling i andra delar av världen

Vi summerar vad vi fångat upp i veckan som gått. Läs och dela gärna vidare.

I veckan har bombdådet mot en flickskola i Afghanistan varit en av de mörkare nyheterna. Över 85 personer dödades och 150 personer skadades. På plats från Kabul reflekterar Mohammad i sin dagbok över sorgen som tynger staden och över flickorna som gick till skolan och miste livet.

“Jag vet inte vad jag ska skriva för att kunna berätta hur det här påverkar oss i Kabul. Det är mer än sorg. Tänk er att en mamma som rusar mot skolan men väl framme inte hittar någon av sina tre döttrar – endast deras skor. Hur högt hon än ropar sina barns namn kommer de inte. Hon skriker och skriker.

Hon har jobbat så hårt under så många år, knappt ätit själv, för att hennes tjejer ska kunna gå i skolan och inte behöva arbeta som barn. För att de ska ha en framtid.”

Ny repressiv lag i Ryssland tvingar obekväma medborgare att kalla sig “utländska agenter”. Blankspots Rasmus Canbäck har träffat Daria Apakhonchich, som är en av fem som fått den tveksamma äran. Hon blev offer för Putins kulturkrig.

Svag styrning, kronisk resursbrist och våldsamma icke-statliga aktörer – många med anknytning till Islamiska staten och Al-Qaida det är några av riskfaktorerna som organisationen Refugees Internationals lyfter fram i en ny rapport om situationen i Burkina Faso.

Vi följer också upp rapporteringen om förra veckans nyhet om Trumps fortsatta avstängning av Facebook. Vi analyserar vad beslutet säger om de sociala mediebolagens framtid och om hur de digitala samtalen i kommentarsfält runt inlägg är vår tids studiecirklar. Tillsynsrådets analys ger ett stycke nutidshistoria och tyddliggör än en gång utmaningarna som modereringen på digitala plattformar ytterst innebär för demokratin.

I en ny rapport från Freedom House om demokratiutvecklingen i Eurasien ges en dyster bild av demokratiutvecklingen i regionen.

Etiopien drar tillbaka ackreditering för en reporter från New York Times och anklagar återigen internationella medier för att sprida felaktigheter av landets myndigheter.

Trevlig läsning och glöm inte dela om något intresserade dig extra mycket.

Det är det bästa sättet för fler ska hitta till Blankspot som är annonsfritt och öppet för alla att läsa. Inga betalväggar men med en stark tro på att den som har råd vill stödja oss genom en prenumeration. Här kan du stödja oss, 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan våra betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa.

Och glöm inte om du dagligen vill veta när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera på nyhetsnotiser via de flesta webbläsare.

På sajten kan du tacka ja till det så får du i realtid en notis när vi publicerat något nytt.

Trevlig helg!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.