Analys om

Veckans utblickar från Blankspot och förundran över usel kändiskampanj för vaccinering

Innan jag skriver om vad Blankspot fokuserat på i veckan vill jag uppmärksamma en kampanj som lanseras på måndag. En av de märkligaste kampanjerna i Sverige på länge.

Det märkligaste är att kampanjen utgår från en helt fel beskrivning av synen på vaccin i Sverige som ett redskap för folkhälsan. Nio av tio i Sverige vill ta vaccin i Sverige enligt en undersökning av Novus i mars gjord på uppdrag av Sveriges Radio.

Kampanjen utgår istället från en nätbaserad ryktesbaserad och till stor del amerikansk verklighetsbeskrivning. Dessutom med en smått pinsam tro på kändisars betydelse för beteendeförändringar genom traditionella annonskampanjer 2021.

Det största värdet för kampanjen ligger i de snygga svartvita bilderna kändisarna får med sig som ett minne från pandemin och det första steget mot en ny normalitet.

Syftet med kampanjen är dock att få fler att vaccinera sig genom att med hjälp av ett 50-tal välbekanta personer från en mängd olika branscher ställa sig bakom budskapet “kavla upp”.

Ett privat initiativ som är finansierat bland annat av “Cristina Stenbeck, systrarna Katarina Martinsson och Louise Lindh och Spotifys Daniel Ek” skriver Dagen Industri och citerar Petter Stordalen:

”Det är dags att trycka på play och sätta igång samhället igen. Det gör vi snabbast och bäst genom att vaccinera oss”, säger den norske hotellkungen Petter Stordalen som tillhör en av de 20-talet näringslivsprofiler som finansierat kampanjen.

Det är i grunden ett viktigt budskap, det krävs ju enligt statsepidemiolog Anders Tegnell att minst 60 – 70 procent vaccinerar sig för att man helt ska kunna frångå alla restriktioner.

Och vi har alla under våren sett PR-bilder från när olika statsledare fått vaccin eller när kändisar visar upp sig under eller efter vaccination.

Och kändisar har använts tidigare genom historien för att påverka folkhälsan.

Journalisten och historikern David M. Perry skrev hos CNN förra året om vad det betydde att Elvis Presley tog vaccin mot polio på TV. Då var problemet att tonåringar och unga vuxna inte tog vaccin vilket ledde till att polio fortsatte att spridas. Med Elvis som förebild förändrades detta.

I texten reflekterar Perry över att det även för Covid-19 kan finnas relevans att arbeta på liknande sätt även om han också ger brasklappen med att aktivism med kändisar i spetsen kan överskattas. “Men det kan finnas tillfällen då kända eller andra personer man har förtroende för kan driva saker framåt på ett sätt som gynnar allmänhetens bästa”. Och i texten lyfter han fram hur det faktum att Tom Hanks blev sjuk i Covid-19 och öppet delade med sig av sina erfarenheter gav en förståelse för allvaret med Covid-19.

I en kulturtext hos DN från 8 december 2020 tittade man närmare på om kändisar kommer att behövas i svenska vaccineringskampanjer. Vaccinsamordnaren Richard Bergström svarade då att:

– Det gäller att skapa tilltro till det här. Bästa sättet för att stävja desinformation är att vara transparent med processen. Vi försöker vara det och betona att vi inte tummar på några krav över huvud taget för godkännande i EU, säger Richard Bergström.

Och i samma text hos DN säger Åsa Wikforss professor i teoretisk filosof och ledamot i Svenska Akademien att “Forskarna, vetenskapsjournalisterna och de som sitter på korrekta fakta bör få dominera det offentliga samtalet om vaccinet, menar Wikforss. Hon tror att om någon ska ta vaccinet i direktsändning kanske det är bäst om det är grupper eller individer vars agerande kan bidra till att stärka tilltron till vetenskapen.”

Så vad kan vara fel med ett privat initiativ som detta? Kampanjer kan sannerligen vara väldigt effektiva. Jag har själv arbetat med globala och nationella kampanjer. Har också suttit i Guldäggsjuryn vid två tillfällen där jag med glädje fick djupdyka i och analysera många fantastiska kampanjer på kors och tvärs. Kommunikation och förmåga att förpacka budskap är viktiga redskap för att bland annat förändra beteenden eller hantera frågor om desinformation.

“Kavla upp”-kampanjen är planerad av rejält namnkunniga kommunikationsproffs. Några av de främsta i Sverige som länge arbetat med kommunikation, reklam och har en mängd lyckade projekt bakom sig.

Men det är ett så talande exempel på hur vi ständigt importerar företeelser utifrån amerikanska verklighetsförhållanden och efter att ha följt coronadebatten i sociala medier. Kampanjen utgår från att läget är det exakt samma i Sverige att vi inte längre har förtroende för myndigheter och lämnat idén om vaccinering som något självklart.

Inget tyder hittills på att så är fallet.

Och många av de medverkande har säkerligen litat på den goda intentionen och det finns ju ett moment av att när person x är med blir det lättare för person y att vara med.

Men jag vill dock hävda att det är en total felanalys som ligger till grund för kampanjen och att den kommer inte att förflytta en enda av de 6 av 100 som är mer skeptiska till vaccin eller avstår av andra skäl. Vem bland de som redan bestämt sig bryr sig om ett antal kändisar som tillhör delar av det samhällskikt som man redan är djupt skeptisk mot? Kampanjen vittnar om en bristande förståelse för hur och varför anti-vaxxers är så framgångsrika.

TT skrev i veckan om statistik som kommit från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC om att “Sverige har bland den högsta vaccinationstäckningen i hela Europa, samtidigt som våra dödstal är bland de allra lägsta.”

– Jag tror att det reflekterar att vi har organiserat det väl och att vi har en hög vaccinationsvilja, säger den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström, till TT.

Ja de svart-vita bilderna på Elvis fungerade i den tid han levde. Men idag sker influerandet dagligen på helt andra sätt. Särskilt när det gäller att förflytta tveksamma eller renodlade konspirationsteoriteker och vaccinationsskeptiker. Det är inte med kändisar man ska diskutera sin eventuella oro.

Det minsta vi behöver nu är dessutom kampanjer som importerar och förstärker bilden av att Sverige är lika polariserat och fyllt av konspirationsteorier och vaccinskeptiker som den offentliga debatten i USA gör gällande. Den här kampanjen ger ju en falsk bild av att det inte finns en naturlig tilltro till vaccination.

Och de svenskar som i kölvattnet av svininfluensan oroar sig av fullt förståeliga skäl kommer enbart att provoceras över attityden i den här kampanjen.

60 personer uppges ha arbetat med kampanjen och summan 10 miljoner nämns för kampanjkostnader.

Pengar som kunde använts för att sprida vaccin till fler i världen. Skrev nyligen om att jag själv efter min första spruta, under de där 15 minutrarna som man måste sitta still efteråt, kände en sådan stor tacksamhet över att bli vaccinerad som man ville förvalta. När någon sedan frågade mig på väg ut från vaccinationscentret hur jag skulle fira det ville jag mest av allt ge någon annan en möjlighet att bli vaccinerad.

Jag hoppas finansiärerna av den svenska kampanjen för att vi ska kunna “kramas och kicka igång det svenska näringslivet” donerar motsvarande belopp till den internationella kampanjen. Det hade varit en så mycket viktigare kampanj långsiktigt och utgår från ett verkligt problem även för svenskar.

Kära kändisar som “Kavlar upp ärmarna för varandra”, ni vet förhoppningsvis att den svenska vaccination bara är det första lilla yttepytte steget i ett globalt perspektiv.

Här kan du som vill skicka vaccin vidare och vill kändisarna bakom kampanjen göra mer – se till att från och med idag bemanna de stora vaccinationsbåsen med personer som kan fånga upp den tacksamhet som alla vaccinerade känner när de kliver ut med plåstret på armen så kommer än fler kunna donera.

Och nu över till vad Blankspot valt att fokusera på i veckan.

**

Som ett led i vår pågående föreläsningsserie och utställning deltog vi i veckan i ett samtal med unga om hur ser på det år som gått med pandemin. Ett inspirerande samtal om hur deras engagemang sett ut och hur de själva reflekterat över att ha läst in sig på delar av utställningen.

Lundin presenterar en egen rapport om Sudan inför stundande rättegång. På uppdrag av Lundin Energys styrelse har Steven Kay chefsadvokat på Chambers of 9 Bedford Row tagit fram en rapport om Lundinfallet som ifrågasätter bevisningen. ”Påståenden om att ingen fördrevs från området där Lundin Oil hade sin verksamhet smärtar de personer jag pratat med djupt”, kommenterar Johan Brosché, docent i freds- och konfliktforskning rapporten.

Blankspot guidar vidare bland folkomröstningar och parlamentsval i pandemins kölvatten. Var i världen hålls nästa val håll och vad står på spel?

Efter ett tredagarskrig mellan Kirgizistan och Tadzjikistan i april har frågan om varför det är så tyst om regionen väckts? Blankspots Rasmus Canbäck har talat med tadzjikiska journalister om hur regeringen förhindrat oberoende rapportering.

Blankspots dagboksskribent Mohammad har i veckan hjälpt överlevare från attacken med nya skolböcker och väskor. I hans text fångar han upp solidariteten i Kabul efter attacken.

Hjälporganisationen “NRC Flyktinghjälpens centrum för internflyktingar” (IDMC) larmar om rekordmånga internflyktingar i världen. Under 2020 tvingades en ny människa per sekund till flykt inom sitt eget land. Enligt organisationen NRC flyktinghjälpen har det resulterat i att det i dagsläget finns 55 miljoner internflyktingar i världen, en siffra som är dubbelt så stor som antalet internationella flyktingar.

Det kommande valet i Etiopien skjuts upp igen, den här gången på grund av logistik och politisk oro. Tidigare har det skjutits upp på grund av coronakrisen två gånger. Hur länge pausen blir är oklart men en del uppgifter talar om två till tre veckor. Blir det ett längre avbrott måste man vänta tills efter regnsäsongen med att hålla de planerade valen. Läs mer här.

Trevlig läsning och glöm inte dela om något intresserade dig extra mycket.

Det är det bästa sättet för fler ska hitta till Blankspot som är annonsfritt och öppet för alla att läsa. Inga betalväggar men med en stark tro på att den som har råd vill stödja oss genom en prenumeration. Här kan du stödja oss, 70 kronor per månad eller 599 kronor per år.

Utan våra betalande prenumeranter skulle det inte finnas något att läsa.

Och glöm inte om du dagligen vill veta när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så prenumerera på nyhetsnotiser via de flesta webbläsare.

På sajten kan du tacka ja till det så får du i realtid en notis när vi publicerat något nytt.

Trevlig helg!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.