Analys om

Veckans utblickar: från Baku över NFT till ett mediestöd som har spelat ut sin roll

Dela gärna med dig av något av det du fastnat för i veckans utblickar från Blankspot.

I veckan delade Myndigheten för press, radio och TV ut 140 miljoner till lokal journalistik. I anslutning till det beslutet meddelar nu ledamoten Maria Norbäck att hon lämnar Mediestödsnämnden. Hon gör det i protest mot att nämnden delar ut stödpengar till ytterkantsmedier.

– Jag kan inte med gott samvete längre bidra till ett system där vi ger statliga medel till medier som hänger ut vanliga människor, säger Maria Norbäck till Dagens Nyheter och lyfter fram hur de främlingsfientliga medierna på högerkanten arbetar med dessa tvivelaktiga journalistiska metoder.

I ett mejl till MPRT skriver hon enligt DN följande om orsaken till att hon nu lämnar nämnden eftersom de fortsätter att ”dela ut stöd till medier på ytterkanten som systematiskt bryter mot allt det jag uppfattar som god medieetisk sed. Dessa medier har satt i system att i sin s.k. journalistik trakassera enskilda handläggare och tjänstemän. Jag ser de ökade trakasserierna mot politiker, tjänstemän, professionella journalister, och opinionsbildare som ett allvarligt demokratiproblem.”

För att få stöd måste man arbeta med god ”medieetisk sed”. Hur detta ska kontrolleras och mätas har jag tidigare ifrågasatt efter att en rad av dessa medier anslutit sig till det medieetiska systemet eller säger sig arbeta med god medieetik. Läs debattartikeln i sin helhet hos DN kultur och en fördjupande artikel här hos Blankspot om att ett mediestöd i tiden måste våga prata om vad begreppet ”god medieetisk sed” innebär. Dessutom bör man vara medveten om att det faktum att man fått mediestöd används av dessa sajter som legitimitetshöjande.

Även journalisten Patrik Oksanen har reagerat på beslutet och skriver hos Aftonbladet att:

”Inte ens Hasse och Tage hade kunnat frambringa en sketch där en miljöpartistisk kulturminister som vill rädda demokratin ger pengar till hatsajt i den högerextrema miljön för att skriva mer (om det ens är möjligt) om utlänningars kriminalitet och där pengarna formellt går till Föreningen för Sverigevänliga intressen vars chefredaktör inte får komma in i riksdagen för sina kontakter med rysk underrättelsetjänst.

Verkligheten är så skruvad att den inte längre går att göra satir på.”

Motangreppet mot Oksanen blir att sajten ifråga direkt toppar sina första sidor med misskrediterande falska anklagelser mot Oksanen.

Det stöd som tilldelats högerpopulitiska Samnytt går till bevakning av bland annat Rinkeby, Järva och Tensta.

Och nu över till vad Blankspot valt att lägga blickarna på denna vecka.

Den rysk-israeliska journalisten Aleksander Lapsjin vann i veckan rättegången mot azerbajdzjanska staten för mordförsöket på honom i fängelset i Baku. Blankspots Rasmus Canbäck har intervjuat honom i en av veckans mest lästa texter.

Norska hjälporganisationen NRC Flyktinghjälpen presenterar årligen en lista över försummade flyktingkriser för att rikta uppmärksamheten mot den svåra situationen för människor vars lidande sällan skapar några rubriker internationellt som vi sammanfattar här.

Det har snart gått 20 år sedan journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades. I ett upprop på Eritreas självständighetsdag i veckan skrev tio personer, däribland företrädare för Amnesty och Publicistklubben, om en ny aktion för att kräva hans frihet. Aktionen ”Dawit Isaaks plats” innebär att företrädare för organisationerna lägger ut bilder på tomma platser på sociala medier med hashtaggen #dawitisaaksplats

Igår beslutade också överåklagare vid Utvecklingscentrum att inte ändra åklagarens tidigare beslut om brott mot målsäganden Dawit Isaak. Beslutet att inte inleda förundersökning står därmed fast med hänvisning till att ”En förundersökning i fallet Dawit Isaak skulle minska möjligheten för ett frigivande”.

Förra helgen avslutades NFT-auktionen av en av internets tidigaste virala videos. Det vinnande budet landade på dryg 6.3 miljoner kronor för ägandeskapet av det digitala objektet av videon ”Charlie bit my finger”. Den nye ägaren bestämmer nu om videon som laddades upp för 14 år sedan ska tas ner och som hade 880 miljoner visningar. Läs mer om vad NFT är och Charlie bit me.

Efter en debatt om den svenska privata vaccinkampanj jag nämnde i förra veckans utskick följer en längre analys av #kavlalupp som jag menar är tondöv och onödig utifrån att vaccinationsviljan är hög i Sverige.

I veckan drog vi igång en insamling för en ny reportageresa till Afghanistan. Klimatet hårdnar dag för dag i Afghanistan och det är mycket som är osäkert just nu. Även utvisade Mohammed som varje vecka skriver för oss tar upp detta i veckans dagboksinlägg, ”Paniken växer bland oss som inte kan lämna landet”. Vi vill genom denna blixtinsamling möjliggöra fortsatt bevakning på plats. Läs mer här om insamlingskampanjen.

Ett helgläsningstips publicerades nyss och lägger blickarna på fåglarna på södra Öland och hur deras mående avslöjar hur naturen mår. På Ottenby fågelstation har man studerat och ringmärkt hundratals olika sorters flyttfåglar i över 50 år. Allt fler av Sveriges häckande fåglar är nu rödlistade – men kunskapen ger verktyg och hopp om att förändra situationen.

Vi påminner också om att dela gärna med dig av något av det du fastnat för i veckans utblickar från Blankspot och önskar en trevlig helg!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.