Blankspot om

Veckans utblickar: Från åtalet mot Lundin till svallvågor av tidigare publiceringar

Det här har Blankspotredaktionen valt att fånga upp denna vecka.

Lyxhotell, gåvor och propaganda. Svenska journalister har under hösten åkt på bjudresor till diktaturens Azerbajdzjan. En grundläggande yrkesetisk princip som journalist är att inte ta emot gåvor och bjudresor som kan äventyra ens oberoende. Men som ni vet har vi på Blankspot på sistone kunnat avslöja två resor där journalister blivit rekvisita i den azerbajdzjanska regimens propaganda.

I veckans avsnitt av Medierna följs Rasmus Canbäcks granskning upp. Efter vårt avslöjande har också i veckan PK-södras ordförande avgått.

Ett år efter avtalet om eldupphör är läget i Nagorno-Karabach fortsatt spänt. Blankspot skriver i veckan om veckan som omgärdat minnesdagen för krigsslutet. 

I veckan så väckte också åklagare åtal mot två företrädare för dåvarande Lundin Oil AB för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan 1999-2003. De misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan. 

Martin Schibbye reste tidigare till Nurnberg i Tyskland för att i en krönika sätta åtalet i ett historiskt perspektiv.

Vi rapporterar också om att den i april dömde qatarisk FIFA tjänstemannen Abdullah Ibhais som dömdes till fem år fängelse. Han blev åtalad i slutet av 2019 för att ha tagit emot mutor, men säger själv att den verkliga anledningen var den kritik han hade lyft mot hanteringen av landets migrantarbetare. Nu börjar flera uppgifter komma ut kring rättegången mot mannen. Läs Linnea Bergqvist artikel här.

I veckan så fick även Blankspots Martin Schibbye, ”Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist”. – Jag är så glad att det är just en yrkesgärning under många år som uppmärksammas, säger Martin Schibbye. Läs mer om utmärkelsen här.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att 1 miljon barn i Afghanistan kan dö av undernäring innan året är slut. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.  I veckan har också vår anonyma journalist NN i Kabul intervjuat Moqqadas vars pappa omkom i en terrorattack. 

Militärjuntan i Myanmar (Burma) har sedan i februari fortsatt gripa oskyldiga människor. Men nyss släpptes några fria. I några få sekunder fick de se sina familjer, innan de återigen blev gripna och bortförda.

– De försöker tvinga befolkningen till underkastelse, säger Kristina Jelmin vid Svenska Burmakommittén till Blankspot. 

I slutet av oktober gick Blankspots praktikant Emma Engquist en säkerhetskurs i Uppsala vilken hon rapporterar ifrån.

Med detta önskar vi en trevlig helg och hoppas du hittat något som intresserat dig. Dela gärna vidare så fler hittar till oss!

Och glöm inte om du löpande vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så kan du få nyhetsnotiser via de flesta webbläsare. 

Gå till sajten och tacka ja så får du i realtid veta när vi publicerat något nytt.

JA, klart jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.