Analys om

Veckans skörd av globala utblickar som vi hoppas du sprider vidare

Vi hoppas att våra nyhetsbrev som dimper ner i mailboxen ger er läsning och nya perspektiv. Här summerar Brit Stakston en del av det vi arbetat med på redaktionen under veckan som gått.

I USA pågår nu riksrättsprocessen mot Trump för att ha piskat upp stämningen så pass att besvikna väljare stormade Kapitolium. Twittter har också meddelat att han för alltid är avstängd från plattformen.

Samtidigt har Joe Biden lagt fram en räddningsplan för USA och börjat processen om att återansluta USA till Paris-avtalet, WHO och USA går även in i Covax-programmet för att finansiera forskning och tillverkning av vaccin så att minst en femtedel av världens befolkning ska få vaccin oavsett ländernas finansiella tillgångar.

Covax-programmet är låginkomstländernas livlina och det enda säkra sättet för deras medborgare att kunna få vaccin mot Covid-19.

I dag meddelade också nytillträdde biståndsministern Per Olsson Fridh att den svenska regeringen har beslutat att ge ytterligare 100 miljoner kronor till WHO:s program för vaccin till utvecklingsländer och fördubblar därmed Sveriges bidrag.

I veckan deltog Blankspot i ett samtal om just detta med Anna Tibblin som är generalsekreterare på Vi Skogen och We effect samt Unn Edberg, ordförande i Vi Skogen om just vaccintillgång och globala orättvisor.

Anna Tibblin hade tidigare i veckan skrivit en text om ett behov av ett vaccin mot orättvisor.

Även under samtalet dök oron återkommande upp både hos panelen och bland publiken för hur vaccin ska kunna distribueras till fler och det snabbt, särskilt när frustrationen över den långsamma vaccineringsprocessen väcks i allt fler västländer.

I såväl Frankrike som England börjar tålamodet ta slut och även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen medger misstag i EU:s vaccinstrategi kring hur de missbedömt produktionstiden, skriver Dagens Nyheter.

Den här stressen var också så tydlig när Blankspot nyligen sammanställde ett antal länders vaccinstrategier. När väl produktions- och distributionstakten ökats kommer det fortsatt krävas tålamod och ett globalt perspektiv för att “vaccinnationalismen” inte ska ta över.

Under seminariet kom också frågan upp om pandemin djupa påverkan på människor och samhällen runt om i världen.

En fundering från min sida var om inte denna delade erfarenhet som finns som en bottenplatta skulle kunna användas för en global kampanj för att låta oss mer lyckligt lottade ge vaccin till fler.

Idén kan jämföras med hur man till jul blir erbjuden att avrunda uppåt vid vissa inköp och överskottet går till ett antal organisationer.
Här skulle man i direkt anslutning till att man själv fått vaccinet, eller möjligtvis utanför vårdcentralen, mötas av möjligheten att donera medel till en annan människas vaccin.

Det stora genomslaget för en sådan kampanj kan bara komma om det just knyts till exakt den stund då man själv fått sprutan och dessutom gratis.

Det finns nog få tillfällen som människors vilja att hjälpa till kommer att vara så pass lätt att väcka som när man fått chansen att vaccinera sig.

En spruta som öppnar dörren till en mer normal vardag och möjligheter för människor att försörja sig.

Det är exakt i den stunden ska man påminnas om de globala orättvisorna. Vi får se om det kan bli verklighet av den idén.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Bland veckans artiklar skriver vi om hur man i Ryssland demonstrerar mot Putin flera gånger i veckan men i Azerbajdzjan sitter diktatorn Ilham Alijev lugnt i båten och hur rätten att äga mark får Liberias bönder att känna hopp för framtiden. Dessutom skriver Muhammed från Kabul om en vecka med inte mindre än tio attacker.

Vi har också under veckan fortsatt att på olika sätt såväl analyserat samt testat den omtalade appen Clubhouse.

Trots att den ännu enbart finns för IOS har vi genom appen fått kontakt med många personer och spännande demokratirörelser i hela världen som ni kommer att möta i reportageform längre fram.

Min Clubhouseanalys om riskkapitalister som känner sig orättvist behandlade av medier och som nu blockerar journalister och hoppas att deras egna ägda mediekanaler med initierade nyhetsbrev och poddar kan ersätta traditionella medier har fångats upp i DN Kultur och Studio ett.

Det är en fråga vi kommer att fortsätta följa utvecklingen av.

Våra råd om hur journalister kan använda Clubhouse berättade vi om under ett lunch-seminarium och Dagens Media har fångat upp delar av detta så även Sveriges Tidskrifter.

Dessutom har jag gett några exempel för Svenska dagbladet på hur politiker kan använda Clubhouse och där jag menar att samtalsmetoden kan bryta med det svart-vita debattklimatet på Twitter.

Den tyska dataskyddsmyndigheten har anmält 'Clubhouse för att de inte följer GDPR och kritiserar datahanteringen och bristen på transparens.

Dessutom spekuleras det mycket om tjänsten kommer att klara utvecklingen nu när det är så pass många nya användare som tillkommer.

I veckan har appen återkommande haft stora problem och varit ur funktion under en längre tid. Frågan är också hur man ska kunna hantera moderationen för så många.

Clubhouse måste också hantera hotet av att de andra plattformarna lanserar liknande funktioner. Facebook Room finns och vidareutvecklas samt att Twitter nu skyndar på sin egen utveckling av Twitter Spaces som också är ett audiobaserad mötesrum. Tjänsten har testats sedan i december av en mindre grupp och är nu redo att användas av allt fler de närmaste veckorna uppgav bolaget i veckan.

Avslutningsvis en liten vädjan för den som läst ända hit.

Vi skulle verkligen uppskatta om ni väljer ut en text från veckans nyhetsbrev och sedan delar texten i sociala medier.

Vi vill bli fler Blankspottare!

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.