Analys om

Veckans globala utblickar

Brit Stakston reflekterar över ett år med pandemin när smittan ökar i stora delar av Europa samt summerar veckan.

Vi går in i påskledigheter och för många har det varit en påminnelse om det år vi har bakom oss. Det är nog få som för ett år sedan trodde att läget till stora delar skulle vara detsamma även denna påsk.

I stora delar av Europa ökar smitttspridningen rejält och länder som Frankrike och Österrike har genomfört den tredje respektive fjärde stränga nedstängningen.

Den franske presidenten aviserade fyra veckors nedstängning och ser det som enda sättet att få läget under kontroll. I Österrike brottas man med att intensivvårdsplatserna i huvudstaden Wien har tagit slut och de nya än strängare restriktionerna innefattar även krav på FFP2-masker vid ett antal större samlingsplatser såsom runt kyrkan Stephansdom.

Skillnaden mot för ett år sedan är förstås att vaccinationsprogrammen finns på plats och även om de har försenats när produktion och distribution inte går enligt planerna i början av åren så går vi ändå in i en påskledighet där många av de äldre och mest utsatta hunnit vaccineras.

Vikten av fortsätta hålla ut blir allt svårare för många men är nödvändigt trots all den frustration som finns över hur långt från en normal vardag vi ännu är. Vårsolen och vaccinet får ändå ses som ljuspunkter som tar oss ännu några månader framåt.

Vi hoppas veckans globala utblickar från Blankspot kan ge några nya perspektiv eller väcka er nyfikenhet.

I veckan har vi pratat med kinakännaren och journalisten Jojje Olsson om de sanktioner som EU nyligen offentliggjorde mot fyra kinesiska tjänstemän och en lokal säkerhetsbyrå i Xinjiang. Enligt Jojje Olsson är det ett tecken på att omvärlden äntligen börjar ta sitt ansvar. Vi berättar också om hans nya satsning Kinamedia som ska bli Sveriges största renodlade nyhetssida om Kina.

Blankspots skribent för den ryskspråkiga världen Rasmus Canbäck är på plats i Nagorno-Karabach efter fyrtiofyradagarskriget under hösten 2020 som var både blodigt och gränslöst. I veckans text har han rest till Martuni för att besöka det lokala sjukhuset och ta del av sjuksköterskornas berättelser av bombningarna av staden.

Systemet med manligt förmyndarskap i Qatar kastar långa skuggor över de framsteg för landets kvinnor som skett. Human Rights Watch kräver att det måste stiftas nya lagar mot kvinnoförtryck i en ny rapport.

Vi rapporterat också om hur hundratals civila i området Kap Delgado i Mocambique har blivit dödade av terrorgruppen Al-Shabaab, regeringstrupper och av ett privat militärbolag utifrån en rapport från Amnesty om den pågående konflikten i regionen.

Efter en längre paus från en egen digital närvaro har Donald Trump i veckan lanserat en ny hemsida och det ryktas om en ny sociala medie plattform som ska ersätta Twitter för honom som vi analyserar om det kan bli framgångsrikt.

Vi berättar också om journalisten Elyaas Ehsas som flydde från Afghanistan 2015 efter att han hotats av talibanerna. Nu sex år senare riskerar han att bli tillbakaskickad trots den dokumenterat farliga situationen för journalister i landet som vi också rapporterat om förra veckan.

– Situationen i landet är farligare nu än när jag flydde, säger han till Blankspot från Frankrike där han befinner sig.

I veckans dagbok delar utvisade Mohammed med sig av sina tankar om talibanerna, deras historia och de pågående förhandlingarna.

Världens stora snackis har varit den den kamp mellan en liten grävmaskin och skeppet som fastnade i Suezakanalen. Efter en vecka kom båten loss och i Blankspots FAQ om Suezkanalen kan man läsa om de två svenska fartyg som satt fast i hela åtta år i samband med sexdagarskriget.

Vi avslutar med ett boktips eller rättare sagt en serie av böcker. Trots det växande intresset för Afrika så har kontinentens unika arkitektur flugit under radarn i många delar av världen. Genom en sju volymer stor boksatsning kan detta nu förändras. Läs mer om boksatsningen och se några fina exempel på arkitektoniska höjdpunkter från Atlanten till Sahel.

Med detta önskar vi en trevlig helg och hoppas du hittat något som intresserat dig. Dela gärna vidare så fler hittar till oss!

Och glöm inte om du löpande vill hålla koll på när vi publicerar något nytt och inte bara tålmodigt vänta på nästa veckas nyhetsbrev så kan du få nyhetsnotiser via de flesta webbläsare.

Gå till sajten och tacka ja så får du i realtid veta när vi publicerat något nytt.

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.