Nyheter om

Veckans globala utblickar – från uigurernas kamp till drömmar om en transkaukasisk järnväg

Vi summerar veckan och hoppas att vårt nyhetsbrev än en gång innehåller några guldkorn med nya perspektiv.

Under veckan har Clubhouse fortsatt vara en fråga som vi följt utvecklingen av. Allt fler svenska medier testar nya koncept på Clubhouse från bokklubbar till öppna redaktionsmöten.

Vi har skrivit om hur appen användes när den var tillgänglig i Kina och oron för läckta data. I en uppföljande text tar vi upp datasäkerheten och hur man gör för att inte dela telefonboken i appen. Vi har också diskuterat säkerhetsaspekterna runt appen i ett lunchssamtal hos Svenska Dagbladet på Clubhouse.

Veckans stora nyhet i mediebranschen annars är hur Facebook i Australien blockerat alla länkar till nyhetsmedier. Det är ett besked som kom efter ett lagförslag i Australien om att techjättar måste betala för användningen av journalistiskt innnehåll. Thomas Mattsson tf vd för Tidningsutgivarna skriver att “Ett internet utan nyheter är ett sämre Internet”.

Facebook är dock något annat än internet och värt att beakta är att nyhetsdelning utgör endast cirka fyra procent av innehållet på Facebook. I slutändan kommer techbolagen att komma överens i det här enskilda fallet men det är intressant med allt fler tendenser till att nätet delas upp genom att de behöver anpassa sig mer till lagstiftningen i olika regioner.

I veckan publicerar vi också ett av de första reportagen som har sitt ursprung i ett deltagande, här på Clubhouse, i ett samtal om “Genocide in 21st Century – What is happening to Uyghurs”.

Sedan 2017 har miljontals uigurer tvångsintagits i vad den kinesiska staten definierar som återutbildningsläger. Blankspot har pratat med aktivisterna Halmurat Harri Uyghur och Helen Ablatova i reportaget: Möt de unga uigurerna som kämpar: ”De känns som om jag står själv och skriker.

Och till reportaget av Linnea Bergqvist finns också en FAQ för att förklara vad som hänt efter 2017 när stora delar av den uiguriska befolkningen i Kina försvann.

Rasmus Canbäck skriver i veckan om hur man efter kriget i Abchazien drömmer om en transkaukasisk järnväg. Efter vapenstilleståndet mellan Armenien och Azerbajdzjan har den frågan aktualiserats. Järnvägen skulle som under Sovjettiden förbinda Ryssland med södra Kaukasus, Turkiet och Iran. Debatten om regionens infrastruktur ställer det geopolitiska spelet på sin spets.

Alla hjärtans dag har vi fångat upp genom två utblickar.

Ett bojkottkrav väcktes mot rosor från Etiopien inför Alla hjärtans dag – på grund av kriget i Tigray. Etiopien har de senaste 20 åren blivit Afrikas näst största producent av snittblommor, med en årlig export värd flera miljarder kronor. Men i år manade aktivister – som motsätter sig Etiopiens militära operation i Tigray – till bojkott.

Mohammed från Kabul berättar om hur alla hjärtans dag firas i smyg i den afghanska huvudstaden.

Ett annat tips från veckans rapportering är om hur Ebola återuppstått i Kongo och Guinea eller nyheten om hur den autokratiske ledaren i Tanzania förvägrar sina medborgare vaccin mot Covid-19.

Samtidigt följer vi fortsättningen av pandemins påverkan på demokratin och följer just nu mer av vaccinstrategierna över världen samt har börjat ge de första digitala föreläsningarna för skolor och biblioteket. Hör av er om det här intresserar!

Vill du tipsa oss om vad vi borde bevaka under våren? Runt lunch sänder vi varje veckan en summering av veckans nyheter på vår Facebooksida. Missa inte de sändningarna eller kom och prata med oss på Clubhouse om du använder appen.

Idag fredag klockan 10 samtalar vi med våra reportrar och några av dem vi intervjuat i veckan samt ringer upp Muhammad som skriver vår dagbok från Kabul. Välkommen in eller mejla oss gärna tankar om saker du gärna skulle läsa mer om hos oss.

🌍 Några världshändelser du kanske missat – Clubhouse (joinclubhouse.com)

Jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.