Analys om

Veckans globala utblickar: Från en ny verklighet i Nagorno-Karabach till val i fem länder

I veckans utblickar får vi en unik inblick i vardagen efter kriget i Nagorno-Karabach och vi följer upp vår bevakning av kommande val i världen.

I den svenska mediedebatten har SVT:s dokumentär om komikern Soran Ismail dominerat och reaktionerna har varit starka i sociala medier.

Frågan om detta är tecken på en backlash eller inte för “metoo” diskuteras återigen.

Jag ser inte detta som en backlash för metoo utan ett tillfälle att fortsätta driva frågor om hur rättssystemet kan utvecklas och för viktiga diskussioner om medieetik att föras. Tyvärr följer istället en bekymmersam och bitvis okunnig diskussion om journalistikens roll som jag efter veckans debatt får återkomma till.

I Göteborgsposten kommenterar jag bland annat detta med folkdomstolar ur perspektivet av hur brutal den digitala viskleken är. Det kommer att vara ett stort ansvar för oss alla att inte bli medspelare i någons annas agenda att vilja deplatformera någon eller agera i flock med högafflar och tjära baserat på rykten, nedlagda förundersökningar eller efter avtjänat straff.

Läs gärna artikeln “Metoos backlash – så blev vittnen dömda förövare“.

I Svenska dagbladet i veckan kommenterar jag också i egenskap av mediestrateg hur utvecklingen för Clubhouse går. För dig som gillar den röstbaserade plattformen så har vi på Blankspot imorgon lördag den 10 april, klockan 13 ett snack om veckans publiceringar. Håll utkik i sociala medier så hittar du länken till det öppna redaktionsmötet. Lyssna och kom gärna med inspel!

I övrigt noterar vi en glädjande nyhet som vi ännu inte själva hunnit skriva om från Naturvårdsverket om att de svenska utsläppen i EU:s utsläppshandel minskat med 12 procent 2020. De skriver i sitt pressmeddelande att “minskningen i Sverige på 12 procent kan delvis förklaras av pandemin, driftsproblem och en varm vinter, men också av utfasning av fossil energi. Siffrorna visar tydligt att fossil energi fasas ut i EU och att priset på utsläppsrätter ökar.”

I veckan har också Aftonbladet aviserat att de instiftar ett nytt klimatjournalistikpris.

För egen del har vi lagt våra blickar på kriget i Nagorno-Karabach som är en av vår tids mest ignorerade konflikter. Rasmus Canbäck som är Blankspots skribent för den ryskspråkiga världen är den första utländska journalisten på flera månader som får tillträde till regionen. Ni får följa med honom till “efterkrigets” nya verklighet.

Var i världen hålls nästa val? Och vad står på spel? Blankspot guidar i veckan vidare bland folkomröstningar och parlamentsval i pandemins skugga. Under 2020 påverkades över 70 inplanerade val runt om i världen av pandemin vilket vi rapporterat om tidigare. Vår utställning kring pandemins effekter på demokratin kommer nu att börja sättas upp på bibliotek, skolor och kulturhus runt om i landet. I Vallentuna utanför Stockholm sker en smygpremiär av utställningen i veckan.

Många av de inställda valen har under slutet på föregående år kunnat genomföras trots den speciella situationen och nu har fler val planerats in under 2021. Men visst märks pandemin, i Peru är till exempel tre av kandidaterna smittade av Covid-19.

Vilka de fem nästkommande valen är kan du läsa om här.

I nyhetsflödet berättar vi om hur skolor i Nepal tvingats stängas ner på grund av skenande luftföroreningar.

Den svenska regeringen har fattat ett historiskt unikt beslut om att högst åtta personer får delta i allmänna sammankomster för att minska smittspridningen och i veckan lades ett remissförslag fram om att pandemilagstiftningen ska gälla fram till januari 2022. Vi frågade i veckan opinionsbildaren Ida Östensson om hur påverkansarbetet runt hennes frågor fungerat under pandemin.

Utvisade Mohammad i Kabul, Afghanistan har träffat några av de ungdomar som utvisats till Kabul den senaste tiden. De mår inte bra skriver Mohammad i veckans dagbok.

Vi följde också upp förra veckans nyhet om den afghanska journalisten Elyaas Ehsas som ska utvisas tillbaka till Sverige från Frankrike. I veckan rapporterade franska medier om att anställda på det laboratorium dit Ehsas hänvisades till av den franska gränspolisen för att kunna utvisas vägrade att utföra det nödvändiga PCR-testet.

Vi hoppas du i veckans nyhetsbrev hittar något som intresserar dig och dela gärna vidare så fler hittar till oss! Det är tack vare våra läsares stöd som vi kan fortsätta ge fler perspektiv.

Och glöm inte om du löpande vill hålla koll på när vi publicerar något nytt så kan du få nyhetsnotiser via de flesta webbläsare (dock ej Safari på Mac ännu).

Gå till sajten och tacka ja så får du i realtid veta när vi publicerat något nytt.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.