
Vi summerar veckan och hoppas att vårt nyhetsbrev bjuder på några guldkorn av nya perspektiv. Dela gärna vidare om du hittar något du inte kände till innan.
Av Brit Stakston 24 april, 2021
Innan jag summerar veckans utblickar hos oss på Blankspot så har Facebook i veckan aviserat att de vill kliva in på den nya heta ljudmarknaden. Poddandet ökar ständigt och vi har ju både rapporterat om och testat ljudappen Clubhouse.
Facebook ska lansera nya tjänster som gör det möjligt för användarna att lyssna på och samtala med varandra. Jag kommenterar det i egenskap av mediestrateg hos Svenska Dagbladet och påminner om att allt Facebook gör inte alltid blir succé. Deras funktion “Rooms”med en videokonferenstjänst som svar på Zoom eller Teams under pandemin blev ju en flopp.
Denna nya ljudsatsning är dock logisk ur Facebooks synvinkel. Deras framgångar över tid bygger ju på just denna förmåga att alltid utveckla sin tjänst men frågan är om just Facebook har publiken för detta idag.
De nya unga kreatörerna finns på Tiktok och Spotify och det är mer spännande att se hur Facebook kan utveckla poddmarknaden. Det är tänkt att Facebook-användare ska kunna ta del av innehåll från Spotify direkt i Facebook utan att behöva gå in på Spotify enligt veckans nyheter.
Mer spännande är det kanske att följa Spotify över tid och se hur de utvecklar mer av communityfunktioner. Lusten att stimulera och fånga upp användargenerade communities är ju fortfarande en slags holy grail för sociala medieplattformarna. Läs mer om detta hos SVD Näringsliv.
På tematiken sociala medieplattformar har det nu kommit till vägs ände i en fyra år lång rättsprocess inititerad av sju twitteranvändare som stämde Donald Trump 2017 för att ha blivit blockerade av honom. 2018 konstaterades att det var ett brott mot konstitutionen och Trump fick häva deras blockering. Högsta domstolen lade nyligen ner den långvariga rättsprocessen efter att Trumpadministrationen drog tillbaka sin överklagan. Vi har analyserat hur fallet ger en fingervisning om framtiden och hur det kan fungera som prejudikat.
Tchads president Idriss Déby har avlidit till följd av skador han fick när besökte militären vid landets frontlinjen i norr – dagen efter att han hade vunnit presidentvalet för sjätte gången.
Svärmar av ökengräshoppor har sedan länge drabbat Östafrika och människor i redan svältutsatta områden har sett stora arealer av odlings- och betesmark förstöras. Effekterna av de rekordstora svärmarna i Östafrika har börjat minska. Men vilka är då sidoeffekterna av att besprutningsmedlen använts i bekämpningen? Vi har tittat närmare på hur de riskerar att hota den biologiska mångfalden.
I veckan har vi smygöppnat den digitala delen av utställningen Pandemin vs demokratin. En samlingsplats på sajten för löpande analyser och rapporteringar om pandemins påverkan på demokratin.
En del av utställningen lyfter fram aktivister från hela världen som under året lyckats driva sin kamp trots en pågående pandemi. Här kommer vi löpande fylla på och i veckan adderade vi röster från Putumayo i Colombia som är en grönskande provins djupt inne i Amazonas regnskogar vars grymma historia präglats av uppror, våld och övergrepp och vad hände när pandemin kom? Flyktingar som kommer i kläm när Latinamerikas gränser stängdes får en röst genom venezuelanska flyktingen Yakoy.
Vi berättar också om hur kvinnor i Liberia som efter år av fattigdom, laglöshet och konflikter äntligen fick laglig rätt att äga sin egen mark i fjol drabbades av att pandemin kom och försvårade situationen.
Under pandemin har våldet mot människor med asiatisk påbrå ökat kraftigt, bland annat i USA. Rörelsen #stopasianhate bildades under början av 2021 för att öka människors medvetenhet om rasism mot asiater och vi möter Bostonbon Manny som valt att engagera sig.
Från Myanmar får vi denna vecka en analys av Julia Wang med sitt burmesisk-amerikanska perspektiv analyserar situationen i Myanmar och betonar att om omvärlden inte protesterar mer mot övergreppen i Myanmar så kommer mänskligheten att smittas av “anti-empati”. Utgångspunkten för hennes reflektion är utifrån att romanen 1984 skrevs av Eric Arthur Blair under pseudonymen George Orwell med inspiration från hans erfarenheter som polis i just Myanmar (dåvarande Burma).
I Azerbajdzjan har regimen öppnat en ny park där segern efter kriget i Nagorno-Karabach firas och i veckans krönika av Rasmus Canbäck analyserar han parkens betydelse.
I veckans dagbok från Kabul skriver Mohammed om hur hungern är farligare än viruset och “att man kan inte överleva utan mat på bordet.” I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan.
I vårt kortare nyhetssvep fångar vi bland annat upp domen i PFAS-rättegången som ger de drabbade rätt till kompensation och hur FN:s säkerhetsråd för första gången enades om ett uttalande kring situationen i Tigray.
Vi hoppas du i veckans nyhetsbrev hittar något som intresserar dig och dela gärna vidare så fler hittar till oss! Det är tack vare våra läsares stöd som vi kan fortsätta ge fler perspektiv.
Och glöm inte om du löpande vill hålla koll på när vi publicerar något nytt så kan du få nyhetsnotiser via de flesta webbläsare. Gå till sajten och tacka ja så får du i realtid veta när vi publicerat något nytt.
Av Brit Stakston
Hjälp oss göra mer journalistik!
Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.
Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.