Blankspot om

Veckan och året summerat av redaktionen

Blankspot summerar veckan och i redaktionspodden går vi igenom årets mest lästa artiklar. Några förväntade, några mer oväntade och några evergreens.

I veckans avsnitt av redaktionspodden ser vi tillbaka på årets mest lästa publiceringar och resonerar om varför just de varit de mest lästa texterna. Länk till podden.

Vi skriver i veckan om att azerbajdzjanska regeringen skickar ut instruktioner för nyheter till redaktioner flera gånger varje dag. Läs mer om det här.

Förra veckan framkom uppgifter om att den försvunne kvinnorättsaktivisten Noof Al-Maadeed tros ha blivit mördad av sin familj i Qatar. Vi skriver nu om att en familjemedlem dementerar detta och menar istället att Al-Maadeed är tvångsintagen på ett rättspsykiatriskt sjukhus. Läs artikeln här.

Stängda skolor, arbetslöshet och följande fattigdom har fått en av Kabuls bästa lärare att börja putsa skor för att kunna sätta mat på bordet. För Blankspot vittnar hon om den desperata situationen. Läs artikeln här.

Utvisade Mohammad skriver även han om fattigdomen och jakten på mat i veckans dagboksinlägg. Läs inlägget här.

I övrigt medverkar Martin Schibbye i veckans avsnitt av Medierna i Sveriges radio. “Överdrivet och onyanserat i medial visklek om Qatar. Om exakt ett år, i december, kommer fotbolls-VM i Qatar att utspelas. Det är omdebatterat VM och den svåra situationen för migrantarbetare har ofta hamnat i fokus. En siffra som då ofta refereras är att 6500 har dött vid alla arena-byggen. Källa från första början var en artikel i The Guardian i februari. Men stämmer verkligen den hisnande siffran som återgivits gång på gång? Journalisten Martin Schibbye som bevakar migrantarbetares svåra situation i Qatar tycker att journalistiken har ett större ansvar att gå bakom siffrorna och problematisera bilden.Lyssna här.

Veckans poddtips från redaktionen är podden Fannys förebilder där hon i senaste avsnittet samtalar med Brit Stakston bland annat om digitalisering och jämställdhet.

“Veckans gäst är Brit Stakston som är mediastrateg och författare och jobbar med att analysera medieutvecklingen men också att debattera digitaliseringens olika effekter på samhället.

Och vilka effekter den har, både på demokrati och jämställdhet, det pratar vi om i veckans avsnitt. Det är också ett samtal om hur vi förhåller oss till det i en värld som ständigt digitaliseras och skapar förutsättningar för många att driva den förändring man vill.

Det är ett intressant samtal om vår samtid och en digital värld som vi alla är en del av på ett eller annat sätt.”

Avsnitt 161: Brit Stakston hur påverkar digitaliseringen jämställdheten?