Nyheter om ,

Vardagen åter i Bolivia

Evo Morales har lämnat landet och vägen framåt är osäker för Bolivia. Trotts detta försöker nu många invånare efter 21 dagar av protester hitta tillbaks till en krisfri vardag.

Efter rapporterna om oegentligheter i presidentvalet mobiliserade sig människor olika delar av Bolivia. Den mest avgörande rörelsen skedde i Santa Cruz i östra Bolivia där Luis Fernando Camacho, 40, ledare i Den Civila Kommittén för Santa Cruz, den 22 oktober utlyste en civil strejk. Protesten spred sig snabbt över hela landet och med den följde massiva folksamlingar och sammandrabbningar. För närvarande utreds åtminstone tio personers död.

Under de 21 dagar som strejken varade cirkulerade bara utryckningsfordon på vägarna i Santa Cruz och fram till lunch också fordon som levererar livsmedel. Därefter blockerades vägarna av folk som ställde upp däck, bilar, stolar, vattentankar och allt möjligt de fick tag på.

Dagen efter att den tidigare presidenten Evo Morales avgick i söndags uppmanande Luis Fernando Camacho till att upphöra med blockaden. Dagarna efter är spåren mestadels långa köer utanför banker och oregelbunden service vid offentliga institutioner i Santa Cruz. 

– Det känns konstigt, jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till dagen efter, säger Karla Rodozebick, 29, som studerar vid universitet och ledde protesterna i sin stadsdel.

På marknaden Mutualista träffar jag Aurelia Suxo, 63, som äntligen kunde ta sig hem efter att ha sovit 21 nätter intill sitt fruktstånd i brist på transporter under den civila strejken.

Paul Handal, 51, säger att läget så mycket återgått till det normala att man skulle kunna tro att det aldrig varit någon strejk.

Men i La Paz, Cochabamba och Yapacaní bröt våld ut igen bara timmar efter Morales avgång, denna gång först mellan anhängare och motståndare till Morales och därefter mellan polis och anhängare till MAS (Morales parti). De senare förkastar Jeanine Áñez, parlamentsledamot från oppositionen som utnämnt sig till interimspresident.

**

Av: Rocío Lloret Céspedes (Santa Cruz)

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.