Blankspot om ,

Var ligger Sveriges Ogaden?

KRÖNIKA AV MARTIN SCHIBBYE  När jag under året varit ute i landet och pratat utrikesjournalistik och Blankspot i bland annat Malung, Värnamo, Ystad, Rimforsa och på Kriminalvårdens anstalt Hall utanför Södertälje har jag alltid mötts av ett budskap: kom hit och gör reportage! I början log jag åt det komiska i att vi som lanserat […]

KRÖNIKA AV MARTIN SCHIBBYE 

När jag under året varit ute i landet och pratat utrikesjournalistik och Blankspot i bland annat Malung, Värnamo, Ystad, Rimforsa och på Kriminalvårdens anstalt Hall utanför Södertälje har jag alltid mötts av ett budskap: kom hit och gör reportage!

I början log jag åt det komiska i att vi som lanserat en utrikessajt skulle börja göra inrikesreportage.

Men efter ett tag började jag lyssna på berättelserna om obevakade kommunfullmäktigemöten, domar från tingsrätter som ingen går igenom och misstankar om oegentligheter i det lokala näringslivet – som lämnades outredda.

Många platser i Sverige upplevdes av de boende som vita fläckar på mediekartan.

Det fanns en frustration och oro över att den lokaljournalistik som man tidigare tog för given plötsligt hade försvunnit.

Även resorna i Sverige satte sina spår och jag började fundera hur ett Blankspot Sverige skulle se ut?

Jag började också se att gränserna mellan vad som kallas utrikes- och inrikesjournalistik höll på att suddas ut.

Världens konflikter finns i våra städer och Sverige är på plats ute i världen.

Vi har nu kommit fram till att det är vi själva som tillsammans med de boende i områdena som måste belysa de vita fläckarna i Sverige. Blankspots framtida reportage från Sverige måste bygga på idéer från medborgare och nu har vi dragit igång arbetet med att samla in idéer.

Som vi tidigare har kunnat berätta så har journalisten och författaren Lisa Bjurwald för Blankspots räkning påbörjat en reportageserie om pressfrihetens vita fläckar.

Vilka är de blinda fläckarna i rapporteringen?

Vilka är landets vita fläckar? Var ligger Sveriges Ogaden?

Vilka berättelser saknar du i dina flöden? Gå med i Blankspot och  bidra i facebookgruppen ”Pressfrihetens vita fläckar” eller tipsa oss på taggen #blankspotsverige

 

Bilden tagen i Gabna sameby i Nord-Sverige av Silje Bergum Kinsten

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"