Blankspot om
Var fjärde afrikan namnges i svenska tidningar
Offerbilderna är färre och fler namnges. Den svenska rapporteringen om bistånd i Afrika har nyanserats – men svarta och vita behandlas fortfarande mycket olika. Det visar en rapport som We Effect presenterade i Almedalen i dag. Biståndsorganisationen We Effect har de senaste fyra åren sammanställt data på hur svenska medier rapporterar om bistånd i Afrika. I […]
Av Martin Schibbye 4 juli, 2016
Offerbilderna är färre och fler namnges. Den svenska rapporteringen om bistånd i Afrika har nyanserats – men svarta och vita behandlas fortfarande mycket olika. Det visar en rapport som We Effect presenterade i Almedalen i dag.
Biståndsorganisationen We Effect har de senaste fyra åren sammanställt data på hur svenska medier rapporterar om bistånd i Afrika.
I årets rapport slår man fast att en av fyra, 24 procent, av alla privatpersoner från Afrika namngavs i svenska tidningar under 2015. Det är ökning från 13 procent året före. Hudfärgen är dock fortfarande en vattendelare. Vita människor får ett namn i 93 procent av fallen.
– Förut var det uruselt, nu är det bara dåligt. 2016 ska det inte spela någon roll var man bor för att få sitt namn i tidningen, sa Ola Richardsson, kommunikationschef på We Effect under seminariet.
Rapporten, som gjorts årligen sedan 2012 i samarbete med Retriever, visar även att offerbilderna minskat. 2011 användes de i 40 procent av alla artiklar, under 2015 var motsvarande andel tio procent. Lokalbefolkningen får dock mycket sällan själva komma till tals. Likt tidigare år står de enbart för en halv procent av alla uttalanden i de analyserade artiklarna.
Den vanligaste bilden som förekommer i trettio procent av artiklarna föreställer en vit biståndsarbetare. Det är dock en minskning från året innan då motsvarande andel var närmare 50 procent.
Rapporten kan läsas i sin helhet här.
Se sändningen från när rapporten publicerades: