Nyheter om

Vännerna i Kabul: ”Vi är rädda men kan nu känna hopp”

Sex vänner från Iran ville inte giftas bort mot sin vilja och flydde till Afghanistan. I onsdags publicerade Blankspot en första intervju och i veckan har en insamling startats för att bistå dem.

Gensvaret från Sverige och kontakten med en hjälporganisation i Kabul har fått gruppen att för första gången sedan de flydde känna hopp.

– Innan vi flydde funderade vi mycket på om vi skulle kunna klara oss i Kabul. Det var det som fick oss att tveka: skulle någon vilja hjälpa oss?

De kom fram till att de var tvungna att sticka även om det inte fanns några garantier för att flykten skulle lyckas. 

– Vi måste göra det, även om vi inte lyckas måste vi försöka sa vi till varandra. Vi måste bryta med den här traditionen av arrangerade äktenskap.

Efter de första dramatiska dagarna har de nu insett att många berörts av deras berättelse och situation.  

– När vi flydde hade vi inget hopp, men det har vi nu, vi känner att vi inte är ensamma. 

Ett av de mobilnummer vännerna hade med sig gick till en hjälporganisation i Kabul. Organisationen hade sedan flera år arbetet med kvinnors rättigheter i landet. I samarbete med lokala myndigheter och med FN:s organisation för migration IOM. 

Föreståndaren vill inte namnges och inte heller att hans organisation nämns vid namn i dagsläget, men han berättar att de är en välgörenhetsorganisation vars volontärer jobbat både i landet och med flyktingar från Iran och Pakistan.

–  Så det är på den vägen tjejerna hittade mitt mobilnummer. När de ringde i desperation lovade jag att göra vad jag kunde för dem och kan jag också bidra till att bryta kedjan kring tvångsäktenskap så är det i linje med målen för vår organisation. Vi måste visa att de här ungdomarna har rättigheter.

Organisationen har nu tagit emot en första insättning av pengar från de svenska läsare som på initiativ av Elisabet Rundquist engagerat sig och de gav sig i helgen ut för att handla det nödvändigaste. 

Mat för ett par dagar. Foto: Privat.

Eftersom de under flykten bara fick med sig kläderna de gick och stod i började de med att köpa varma vinterkläder, ombyten, ris, vatten och grönsaker. 

– De handlade också madrasser, lakan, filtar en gasvärmare och gas för att värma rummet de sover i. Årets vinter är kall i Kabul, säger föreståndaren.

När alla inköpt var gjorda använde vännerna de sista pengarna till att gå ut och äta på en restaurang. 

En middag ute efter en vecka som förändrat vännernas liv. Foto: Privat.

– Jag såg hur viktigt det var för dem att få känna glädje och göra något normalt. De är annars extremt försiktiga och stannar mest inomhus. Det är inte heller alla som skulle vara förstående om de får veta varför de är här. Det kan ses som en skam att ha rymt från ett äktenskap. 

Även om tjejerna löser sin egen situation finns det en allmän utveckling i landet som de inte kan påverka.

Redan när fredsförhandlingarna mellan regeringen och talibanerna drogg igång var oron bland kvinnoorganisationer stor för bakslagen man anade skulle komma när talibanerna flyttade fram positionerna. 

– På sikt vill de hitta ett boende där de kan ha en vakt vid dörren och om deras dröm om en skönhetssalong blir verklighet måste de också tänka på säkerheten kring den, berättar föreståndaren på hjälporganisationen. 

Han menar också att situationen i Kabul för alla som jobbar med rättigheter nu är svårare än på länge. 

– I Kabul är kunskapen högre än ute på landsbygden, det är enklare här, men kvinnors rättigheter är inte garanterade här heller. Om talibanerna kommer tillbaka vid makten blir det en resa tillbaka i tiden.

Läs den första intervjun med gruppen här: Vännerna flydde till krigets Afghanistan – för att slippa giftas bort: ”Vi dör hellre av en bomb här än gifter oss”

Bild: Panorama över Kabul, foto Danial.

Läs mer om insamlingen här.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Vintern 2016 började svenska myndigheter utvisa ensamkommande afghaner som nekats asyl. Det blev början på en serie reportage och artiklar om svensk historias största deportationsvåg som skapades tillsammans med 8355 engagerade läsare.

Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka ämnet genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Afghanistan”.