Nyheter om

Väninnorna som rymde öppnar skönhetssalong i Kabul: ”Vi vill själva bestämma över våra liv”.

Sex vänner från Iran ville inte giftas bort mot sin vilja och flydde till Afghanistan. Nu startar de med stöd från privatpersoner i Sverige en skönhetssalong i Kabul.

Blankspot har tidigare i artiklar berättar om vännerna som riskerade att giftas bort mot sin vilja i Iran och därför valde att fly till Kabul. De visste att situationen i Afghanistan säkerhetsmässigt inte var bra och att många flyr åt andra hållet. 

– Vi har hört om explosioner och vi är ledsna över att det är så här, men vi var tvungna. Vi dör hellre av en bomb här än gifter oss med någon vi inte vill, sa de till Blankspot i januari. 

Sedan dess har de jobbat intensivt med att ställa i ordning en skönhetssalong och när Blankspot når dem är de intensivt upptagna med att få klart allting inför öppningsdagen. 

– Vi kommer att kunna erbjuda allt vi kan i salongen, sminkning, klippning, massage och tatueringar, vi i gruppen är bra på olika saker, säger en av vännerna. 

Elisabet Rundqvist som har koordinerat stödet till gruppen som flydde ger också en bild av arbetsintensiva veckor. 

– Det har gått fort, massor av arbete har pågått parallellt. Från det invändiga iordningställandet av lokalen med inredningen med frisörstolar, massagestol och hårtvättsutrymmen till att fixa väggar, speglar, belysning. Allt för att få den nedgångna lokalen att kännas lyxig och inbjudande för kvinnor i Kabul att komma till och bli ompysslade. Make-up vid bröllop, naglar, hårklippning är några av tjänsterna som erbjuds, säger hon till Blankspot. 

Vännerna beskriver de senaste veckorna som ”bra för oss alla”.

– Vi har fått så mycket energi av stödet vi får framför allt det från Sverige, säger en av kvinnorna.

Innan flykten pratade de mycket om oron men nu beskriver de ett lugn. 

– Vi känner att vi vågar lita på våra förmågor och tro på framtiden. Vi har fått en ny familj, en extramamma i Elisabet, så det enda vi oroar oss för idag är praktiska saker som ström. Som alla i Kabul. Men vi har en plan för detta och med hjälp kommer vi att lösa det också. 

Idén är nu att köpa in solpaneler för att säkra tillgången till ström och även långsiktigt kunna bedriva verksamheten på ett miljömedvetet sätt.

För bara några veckor sedan oroade de sig för att giftas bort. Men nu är gruppen förutom oron över elektriciteten också allt mer bekymrade över säkerhetsläget i den afghanska huvudstaden. 

Bortom de praktiska utmaningarna är idén om att öppna en skönhetssalong i ett land där talibanerna vinner mark utmanande.

– Vi hör hela tiden om olika självmordsattacker och bomber. Det begränsar oss eftersom vi inte vågar gå ut. Men trots det ångrar vi ingenting. Vi flydde för att kunna ha en framtid och vi har nu förstått att vi inte heller är ensamma om att ha tagit det beslutet och flytt. Det finns många här som hjälper till och det krävs om vi ska kunna åstadkomma förändring. 

Till andra tjejer som är i deras situation vill de säga att de ska försöka finna styrkan att förändra situationen. 

– De måste förstå att livet är deras att leva. De har själva rätten att bestämma över sina liv och inte vara rädda för att förändra det. Det vi gjorde hoppas vi kan inspirera andra, säger en av vännerna. 

Bli prenumerant nu!

Läs köpvillkoren innan du beställer.

I branschen de ger sig in i är konkurrensen stenhård. 

– Vi är en ny färsk aktör på den här marknaden och det kommer att ta sin tid att hitta kunder och bygga upp vårt rykte så snälla ni som stöttar oss vi kan inte slappna av ännu. 

I fjol intervjuade Blankspot forskaren Sippi Azarbaijani-Moghaddam som är bosatt i Kabul och som har studerat situationen för unga kvinnor.  

Hon menade då att regeringen i stort saknade en budget för att genomföra långsiktiga välfärdsprogram och att genomgripande sociala förändringar ligger långt borta. Flera kampanjer har genomförts för att öka medvetenheten kring problematiken med till exempel barnäktenskap och den kulturella seden baad där flickor ges bort för att lösa tvister mellan familjer.

Det har gjort att dessa seder på vissa ställen av landet allt mer börjar ses som föråldrade traditioner och Sippi Azarbaijani-Moghaddam tror att vi i framtiden kommer få se antalet barnäktenskap sjunka, även om det fortfarande är ett stort problem.

Hon menade också att man inte får glömma att de manliga attityderna ofta står i vägen för kvinnor i Afghanistan. 
– Man har behandlat kvinnor som om de lever i vakuum och det har gjort att de förändringar vi hoppats på aldrig sker. Jag tror att vi alla, internationella och afghaner, som vill se kvinnors framsteg i Afghanistan också måste börja arbeta med den manliga sidan. Vi kan inte hjälpa kvinnor separat från män, det är befängt, sa Sippi Azarbaijani-Moghaddam.

Elisabet Rundqvist som har haft daglig kontakt med gruppen och menar att de förutom att vilja försörja sig själva också har en annan väldigt starkt drivkraft.

– De vill bli förebilder för andra unga tjejer, att inte acceptera tvångsäktenskap, att ta sitt liv i egna händer och göra val som inte baseras på den traditionella synen på kvinnan. De vill kämpa för kvinnors rättigheter, särskilt i Afghanistan. De vill visa att det faktiskt går att fly från ett påtvingat äktenskap. 

Hon menar också att de är väl medvetna om att de utmanat alla hedersnormer och att deras egna familjer kommer att fortsätta jaga dem i framtiden. 

– De kommer aldrig att kunna känna sig säkra ut i det öppna samhället. Men i den trygghet som byggs till dem nu kan de ändå leva och försörja sig, säger hon till Blankspot. 

Läs också: