Blankspot om

5 snabba frågor

Nytt år och ny medarbetare. Möt Jennifer Sandberg som studerar vid Göteborgs universitet och kommer att finnas hos Blankspot under våren.Välkommen Jennifer Sandberg, varför valde du just oss som praktikplats?

– Jag tror att journalistik så som ni gör den är framtiden. Ni tror på att det finns en efterfrågan på kvalitetsjournalistik, och att kvalitet får ta tid. Jag gillar den kollektiva känslan som ni på Blankspot skapar. Långt innan jag kom hit kände jag mig som en del av gruppen, som läsare kände jag att jag kom mycket närmare de ämnena som ni bevakat än jag hade gjort om det nämnts i andra medier.

Hur hittade du oss från början? 

– Minns inte hur jag hittade till Blankspot, men minns hur exalterad jag var första gången jag berättade för en vän om Blank Spot Project. Jag hade klurat mycket på hur man kunde fortsätta engagera läsare efter att en artikel publicerats, och hur en tidning kunde fungera mer som en mötesplats. Blankspot fick mig att tro på att journalistik kunde existera utanför de vanliga ramarna jag var van vid, och att journalist ändå skulle kunna vara ett yrke som kunde passa för mig.

Vad vill du lära dig mer av under din praktikperiod? 

– Allt det ni gör. Om dialogjournalistik, folkrörelserna med medlemmarna, om crowdfunding och hur det är att driva en startup. Jag vill lära mig hur man skapar journalistik som inte bara är en konsumtionsvara som sprider hopplöshet, utan känns som ett verktyg för läsarna, något som för dem lite närmare maktens rum. Jag vill särskilt bevaka asylpolitik och flyktingar i Sverige och Europa, och vilka människorätts ämnen som diskuteras i Europaparlamentet.

Sen har jag hört att jag ska få flyga drönare, kul!

Vilka medier följer du och varför?

– Jag följer bland annat Ekot, Radiokorrespondenterna, DN, The Guardian, Al Jazeera och The Correspondent. På så sätt håller jag mig uppdaterad om de största svenska nyhetsrubrikerna, men får också spridning i nyhetsinnehållet och ett mer globalt perspektiv. Gillar The Correspondent som också är nytänkande om läsarengagemang och nyhetsinnehåll, och är annonsfria precis som Blankspot. På twitter följer jag en del journalister från andra länder, bland annat från Turkiet där jag växte upp. Jag tycker de ger ett bra perspektiv på att förutsättningarna för journalistik och yttrandefrihet inte är samma överallt.

Vad vill du göra i framtiden efter din avslutade utbildning på Göteborgs universitet? 

– Massa saker. Men framförallt hoppas jag att jag får fortsätta berätta om sådant som inte får stort utrymme i traditionella medier. Helst vill jag jobba utomlands och finnas mitt bland det jag skriver om!

Läs mer om Blankspots praktikupplägg här.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.