Nyheter om ,

Valet i Etiopien skjuts upp

Valet i Etiopien skjuts upp och alla schemalagda aktiviteter med koppling till valet ställs in på grund av coronaviruset. Det meddelade landets valmyndighet ikväll.

Den etiopiska valmyndigheten (NEBE) meddelar nu att det efterlängtade parlamentsvalet som skulle ha hållits i augusti 2020 skjuts framåt på obestämbar tid.

Orsaken är coronapandemin och dess effekter på landets ekonomi och samhälle.

Valmyndigheten menar, att med tanke på att de planerade aktiviteterna under april och maj sannolikt inte kan genomföras: såsom upprättandet av vallängder, utbildning av rösträknare och utdelandet av vallokalsinformation, så måste också själva valdatumet skjutas framåt.

– Även om orsaken till förseningen är djupt oroande, så ger det en möjlighet till omstart för Etiopiens problematiska transition, säger William Davison, analytiker hos International Crisis Group i ett uttalande.

Sedan Abiy Ahmed fick Nobels fredspris för sina demokratiska reformer i landet har ett uppblossande etniskt våld tvingat valmyndigheten att skjuta fram valet en gång tidigare.

Men både oppositionen och regeringspartierna har under kvällen uttryckt sitt stöd för att beslutet att skjuta fram valet.

Etiopien hade på tisdagen 25 bekräftade fall av covid-19, den sjukdom som viruset orsakar.

Ett nytt datum kommer att sättas så fort som coronaviruset är under kontroll, meddelade valmyndighetens ordförande, den före detta samvetsfången Birtukan Mideska.

Se hela uttalandet från valmyndigheten här.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.