Det kommande valet i Etiopien skjuts upp igen, den här gången på grund av logistik och politisk oro. Tidigare har det skjutits upp på grund av coronakrisen två gånger.
Av Martin Schibbye 18 maj, 2021
Första gången valet sköts upp så pekade många på att ett uppskjutet val, trots de oroande omständigheterna med coronasmittan, ändå kunde vara den respit som landets politiska aktörer behöver för att undvika att landets historiska val ska sluta i kaos.
Många hoppades då att valet skulle bli kulmen på landets omfattande demokratiska reformer de senaste åren.
Men sedan kriget i Tigray omöjliggjort val i landets norra delar och ett uppblossande våld med etniska förtecken i andra delar av 100-miljonerslandet har valet ifrågasatts av allt fler medan oppositionspartier har bojkottat valet.
I veckan meddelade därför ordföranden för landets valkommission att det inte blir möjligt att hålla val den 5 juni. Orsaken sägs vara registrering av väljare, utbildning av valpersonal samt tryckning och distribution av valsedlar.
– Valet kommer inte att äga rum den 5 juni, vi kan inte säga något nytt datum eftersom kommissionen måste gå igenom synpunkter från partierna, säger ordföranden Birutkan Mideksa.
Hur länge pausen blir är oklart men en del uppgifter talar om två till tre veckor. Blir det ett längre avbrott måste man vänta tills efter regnsäsongen med att hålla de planerade valen.
Valgeneralen för ett av de större oppositionspartierna Yilkal Getnet som leder Hibir Ethiopia Democratic Party sa till nyhetsbyrån AP i veckan att landet inte är redo för val.
– Det finns allt för stora säkerhetsutmaningar i landet för närvarande och till det tillkommer gränskonflikten med Sudan, sa Yilkal Getnet som också menade att ett val inte kommer att lösa dessa problem.
– Det som behövs är en nationell dialog kring dessa frågor, sa han.
Blankspot har tidigare rapporterat om att EU inte kommer att skicka några valobservatörer till Etiopien. Orsaken som angetts är att man inte kommit överens med de Etiopiska myndigheterna om rätten att använda egna satellittelefoner eller kring vid vilken tidpunkt man skulle få uttala sig om hur valet gått till. Som svar på de uteblivna observatörerna har de etiopiska myndigheterna svarat att de inte är ”nödvändiga för att genomföra ett fritt val”.
Ett annat av oppositionspartierna som bojkottar valet är Oromo Federalist Congress som angett som orsak att flera av dess ledare är fängslade.
Hittills har 36,2 miljoner människor registrerat sig för att få rösta, vilket är färre än de femtio miljoner som myndigheterna hoppas på. Myndigheterna har också menat att man i dagsläget gör allt man kan för att valet ska bli fritt och demokratiskt.
– Det kommer att finnas brister om man beaktar landets storlek, utvecklingen och det faktum att detta är ett land med en ung demokratisk kultur i ett utmanande och ständigt föränderligt politiskt- och säkerhetsmässigt landskap, sa en av talespersonerna till nyhetsbyrån AP.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.