Minst 87 personer har dödats i sammandrabbningar i Burundi under helgen i det värsta våldsutbrottet sedan den misslyckade kuppen i maj. I Blank Spot Projects färska reportage “Skymning över Bujumbura” ges bakgrunden. Under helgen har explosioner och skottlossning hördes runtom i Bujumbura. I fredags attackerades flera militärbaser och enligt polisen har 20 unga män dödats […]
Av Martin Schibbye 12 december, 2015
Minst 87 personer har dödats i sammandrabbningar i Burundi under helgen i det värsta våldsutbrottet sedan den misslyckade kuppen i maj. I Blank Spot Projects färska reportage “Skymning över Bujumbura” ges bakgrunden.
Under helgen har explosioner och skottlossning hördes runtom i Bujumbura. I fredags attackerades flera militärbaser och enligt polisen har 20 unga män dödats i stadsdelen Nyakabiga.
Ett ögonvittne berättar för AFP att han sett att flera av de dödade haft händerna knutna bakom ryggen.
Stridigheterna har fått flygbolagen Kenya Airways, Rwandair and Ethiopian Airlines att ställa in alla flygningar till Burundi.
FN:s säkerhetsråd har fördömt våldet och USA:s FN ambassadör Samantha Power sa nyligen att man skulle undersöka hur ”det internationella samfundet kan skydda civila från våldet, inklusive användandet av en regionalt lett fredsfrämjande styrka.”
Minst 240 personer har dödats sedan april och cirka 215 000 har flytt till grannländerna, enligt FN.
För bakgrund till våldet läs Blank Spot Projects färska reportage från landet: “Skymning över Bujumbura”.
Lyssna på reportaget som podd här, och se livesändningen från seminariet ”Är Burundi på väg mot inbördeskrig”.
Reportaget “Skymning över Bujumbura” finns nu också översatt till engelska: “Twilight over Bujumbura”.
Läs mer: BBC, The Guardian, Global Post, Huffington Post, Al Jazeera,
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.