Nyheter om

Val i Etiopien om två år

Enligt Etiopiens nyligen tillträdde premiärminister Abiy Ahmed ska fria val hållas i landet år 2020.

Etiopiens nytillträdda premiärminister utlovar nu att fria val ska hållas i landet år 2020. På sin första presskonferens sedan han tillträdde så sa han också att Världsbanken är beredda att bidra med en miljard dollar i stöd till Etiopien med anledning av reformarbetet. På grund av situationen för de mänskliga rättigheterna har banken inte betalat ut något stöd till Etiopien sedan 2005.

– Vad för typ av legitimitet kan en politiker ha utan mandat som getts av folket via val? frågade sig Abiy på presskonferensen.

Premiärministern har också meddelat att ett större utrymme ska ges till oppositionen. I dagsläget sitter inga kandidater för något oppositionsparti i parlamentet.

Under presskonferensen fick Abiy också frågor om de 2,8 miljoner människor som i dagsläget befinner sig på flykt i landet efter oroligheter. Han svarade att de inte skett på grund av hans reformer. Kritiken mot att han stängt av internet och skickat in militären för att stävja protester i Ogadenregionen bemötte han med att det var åtgärder som “hade räddat liv”.

Foto: Ebusalewa

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.