Nyheter om ,

Vad är det som händer i Togo?

En folklig revolt har brutit ut i Togo, demonstranter kräver en begränsning av president Faure Gnassingbés maktinnehav. Läs Blankspot guide till den uppblossande konflikten. Ställ gärna egna frågor och fyll på svaren i kommentarerna.

Vad har hänt?

I lördags arrangerades en demonstration i Togos huvudstad Lomé mot att Gnassingbe-dynastin haft makten i 50 år. Tusentals människor krävde att den sittande presidentens maktinnehav skulle begränsas. I staden Sokode bemöttes demonstranterna med våld från säkerhetsstyrkor och två personer dog, enligt regeringen. Oppositionen hävdar att upp till 13 personer dödades.

Var ligger Togo?

Mellan Ghana och Benin. Landets långsmala form, som en tio mil bred korridor, vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan olika kolonialmakters intressen. Togo är ett litet land med bara sju miljoner invånare.

Varför protesterar folk?

Gnassingbé Eyadéma tog makten i en militärkupp 1967 och hans son Faure Gnassingbe blev president år 2005. Militären installerade först honom som president – men efter protester hölls ett val som han vann. De följande valen 2010 och 2015 vann han också. Oppositionen dömde ut valen, men de beskrevs som fria och rättvisa av Afrikanska unionen, Ecowas och Europeiska unionen.

Hur är situationen för de mänskliga rättigheterna i landet?

Amnesty International har upprepade gånger anklagat landets säkerhetsstyrkor för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive godtycklig arrestering och tortyr.

Hur har omvärldens reaktion varit på helgens våldsamheter?

Officiellt har det inte hörts så mycket från det internationella samfundet. Inga uttalanden från AU, ECOWAS, EU eller USA.

Varför är detta intressant?

Presidenter och deras mandatperioder är en fråga som blossat upp i flera länder på den afrikanska kontinenten. Frågan har en väldig politisk sprängkraft. I Gambia, Burkina Faso och Burundi har den senaste tiden frågan om mandatperioder orsakat stora politiska spänningar. Nu kan det vara Togos tur.

Hur kan man följa det som sker?

På twitter är hashtaggen #togoenmarche en bra källa till information. Blankspot har en pågående reportageserie inifrån landet som man kan läsa här. Vi har också en Facebook-grupp till reportageserien där läsare bidrar med kunskap som man kan gå med i: “Uppdrag: Västafrika”.