Nyheter om ,

Utvisningsdömda journalisten Wares Khan har släppts från förvaret

Fem av de personer som skulle utvisats i tisdags sattes aldrig på planet. Kvar i förvaret var journalisten Wares Kahn.  Precis som strax före jul fick han i sista stund besked om att han inte skulle åka – men ikväll släpptes han plötsligt ut. – Ja! Jag är fri, klockan 22.25 i natt släppte de ut mig, jag […]

Fem av de personer som skulle utvisats i tisdags sattes aldrig på planet. Kvar i förvaret var journalisten Wares Kahn.  Precis som strax före jul fick han i sista stund besked om att han inte skulle åka – men ikväll släpptes han plötsligt ut.

– Ja! Jag är fri, klockan 22.25 i natt släppte de ut mig, jag är mycket, mycket glad, och tackar för allt, säger Wares Khan.

Efter att ha suttit tio månader i olika förvar runt om i Sverige och två gånger i sista stund klivit av bussen till de chartrade planen, på grund av att han saknat resehandlingar, är han nu tillfälligt fri.

När Blankspot intervjuade honom i veckan fruktade han att deportationen skulle verkställas inom kort – eftersom han snart närmade sig 12-månaders gränsen, då han enligt reglerna måste släppas ut. Det kan också vara en av orsakerna till att han släppts.

– Om två månader har han suttit 12 månader, det vill säga maxtiden. En av anledningarna kan vara att man inte hinner deportera honom innan dess. En annan orsak kan vara att vi anmält hans fall till FN, men det är bedömningar, vi vet inte, meddelar hans juridiska ombud Elin Edin och Lotta Lagnander via sms.

En annan möjlighet som Blankspot undersöker är att polisen vill spara återstående tid för att frihetsberöva honom igen, eller att man kommit fram till att han inte anses möjlig att utvisa – vilket dock inte behöver ge honom tillstånd att vistas i Sverige.Artikeln uppdateras. 

Foto: Eva Lie.

**

Läs mer:

En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.