Nyheter om ,

Utvisningen av journalisten Khan stoppad – igen

Den utvisade  journalisten Wares Kahn är inte med på det chartrade plan som natten mot onsdagen flög till Kabul. Han är kvar i förvaret i Kållered. I sista stund fick han besked om att han inte skulle med. – Polisen sa till mig att jag inte hade några resehandlingar, berättar Wares Khan för Blankspot. Men därmed […]

Den utvisade  journalisten Wares Kahn är inte med på det chartrade plan som natten mot onsdagen flög till Kabul. Han är kvar i förvaret i Kållered. I sista stund fick han besked om att han inte skulle med.

– Polisen sa till mig att jag inte hade några resehandlingar, berättar Wares Khan för Blankspot.

Men därmed är inte utvisningshotet över. Sannolikt kommer han att skickas så snart de afghanska myndigheterna har godkänt hans resehandlingar. Att hans juridiska ombud driver fallet till överstatlig nivå har troligen inget med den stoppade avvisningen att göra. Utvisningen är inte möjlig att genomföra eftersom hans identitet inte är fastställd.

– De afghanska myndigheterna kan heller inte ta sig till min födelseregion för att ta reda på min identitet eftersom byn, precis som hälften av landets yta kontrolleras av Talibanerna, förklarar Wares Khan.

I december sattes Wares Khan på en buss till Arlanda för att deporteras, men i sista stund togs han av bussen även den gången.

– I dag har jag fått ett nytt liv. I dag blev jag miljonär i liv, men inte på pengar, sa han då till Blankspot.

Nu väntar ytterligare en tid av ovisshet för Wares Khan. Sammanlagt har han suttit inlåst på olika förvar i tio av de tolv månader som lagen tillåter.

– Skulle de till slut godkänna mitt pass så skickas jag. Men kanske, kanske släpper de ut mig. Jag hoppas jag blir fri, säger Wares Khan.

***

Läs mer: 

En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

I december började Sverige att utvisa ensamkommande afghaner. Men vad hände sedan? Hur gick det för de utvisade? Blankspots utsända rapporterar från Kabul. Läs: ”Utvisade till ovisshet”. 

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan”

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i Facebookgruppen  ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.