Blankspot om

Utvisningarna till Afghanistan kommer fortsätta

De senaste dagarnas rapporter om ett försämrat säkerhetsläge i Afghanistan påverkar inte migrationsverkets bedömningar. Det är fortfarande möjligt att utvisa personer som anses kunna ”klara sig” i landet. Det säger myndighetens rättschef, Fredrik Beijer, till Blankspot. Rapporterna om ett försämrat säkerhetsläge i Afghanistan har duggat tätt de senaste dagarna. Bland annat har FN har slagit […]

De senaste dagarnas rapporter om ett försämrat säkerhetsläge i Afghanistan påverkar inte migrationsverkets bedömningar. Det är fortfarande möjligt att utvisa personer som anses kunna ”klara sig” i landet. Det säger myndighetens rättschef, Fredrik Beijer, till Blankspot.

Rapporterna om ett försämrat säkerhetsläge i Afghanistan har duggat tätt de senaste dagarna. Bland annat har FN har slagit fast att våldsnivån i landet har ökat och Röda Korset har efter ett attentat mot sin personal beslutat att lämna landet. I samband med detta har ett antal tyska delstater valt att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.

Men svenska Migrationsverket gör en annan bedömning. Enligt myndighetens rättschef, Fredrik Beijer, kan utvisningarna fortsätta. Alla afghaner som inte anses ha så kallade skyddsskäl kommer att utvisas.

Rapporten från FN visar ingenting som Migrationsverket inte redan visste, hävdar han.

– En asylprövning är hela tiden en prövning av individens skydd mot olika saker, till exempel krig eller olika krigsherrar. I Afghanistan är det fortfarande stor skillnad på våldsnivån i olika delar av landet. Så den här rapporten bekräftar det vi sade redan i december – att det har blivit sämre, säger han.

Migrationsverket gör bedömningen att det fortfarande finns platser i Afghanistan där det är relativt lugnt – där kan de som utvisas kan vistas säkert. Så även om de kommer från något område med hög våldsnivå kan personerna bosätta sig på andra platser i landet, till exempel i Kabul, enligt myndigheten.

Fredrik Beijer vet ännu inte varför vissa tyska delstater har valt att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.

– Skulle vi se att de har ett resonemang som skulle ändra vår inställning så kommer vi också ändra inställning. Men som det ser ut nu kommer vi att fatta avslagsbeslut i en del afghanska ärenden, säger han

Just nu väntar 17 000 personer från Afghanistan på att få sina ärenden prövade av Migrationsverket. Enligt Fredrik Beijer arbetar myndigheten med att personalen ska förbättra sina kunskaper om Afghanistan. Många av handläggarna är unga och har sitt första arbete på myndigheten.

– Det här ställer speciella krav. Vi ser att vi kan bli bättre i våra utredningar, motiveringar och beslut, säger han.

Vad behövs för att ni helt ska stoppa utvisningarna?

– Det kräver att våldsnivån i landet ökar. Att man hamnar i en situation som i Syrien eller Jemen. Där är det våldsammare och fler dör. Än så länge är inte risken så hög i Kabul men det får man ju se, säger han.

Gör ni någon uppföljning om vad som händer med de personer som har skickats tillbaka?

– Nej det gör vi inte. Det är enormt resurskrävande att följa de personer som återvänder. Det ligger egentligen inte heller i vårt uppdrag. Däremot skriver vi ett PM om vad som hände vid återvändandet. Om folk blir gripna på flygplatsen reagerar vi naturligtvis, säger han.

 

Läs mer: “Jag vill inte fly igen”.

Läs mer: Tyska delstater stoppar utvisningarna

Läs mer: Stor oro när asylsökande flyttas

Läs mer: Hårt tryck på FN i Kabul

Läs mer: Kaotisk utvisning till Kabul.

Läs mer: Journalisten Khan ska utvisas.

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Talibanerna rekryterar bland de utvisade Afghanerna

Läs mer: Allt fler självmordsförsök på asylboenden

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: ”Era artiklar kan ha spelat in”

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

Den sista tiden har över 3 000 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om de som utvisas till Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här.

Vi har också startat en Facebook-grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.